Аржентинското правосъдие обвини Иран за атентатите в Буенос Айрес през 1992 г. и 1994 г., извършени срещу еврейската общност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според правосъдието нападенията срещу посолството на Израел през 1992 г. и срещу еврейски център в Буенос Айрес през 1994 г. е било поръчано от Иран. Това решение беше определено като историческо от местната еврейска общност.

Решението е на Федералната касационна наказателна камара. В него освен това ливанското шиитско движение "Хизбула" се определя като извършител на атаките. В решението Иран е обявен за "терористична държава", а атентатът срещу еврейския център е наречен "престъпление срещу човечеството".

"Хизбула" извърши една операция, която отговаря на един политически, идеологически, революционен и поръчан от правителство и от държава замисъл", заяви съдията Карлос Маикес, един от тримата магистрати, оповестили съдебното решение.

Двата атентата срещу еврейската общност в Аржентина отнеха живота съответно на 29 и на 85 души.

В друго съдебно решение обаче се казва, че мотивите за двете престъпления, се коренят отчасти във външната политика, водена от президента перонист Карлос Менем (1989-1999 г.). В основата на атентатите е едностранното решение на правителството, мотивирано от промяна във външната политика на страната от края на 1991 г. и средата на 1992 г., да анулира три договора за доставки на ядрени суровини и технологии, сключени с Иран.

Според представители на местни еврейски асоциации решението на съда създава възможност за жалба в Международния наказателен съд, защото ясно установява, че иранската държава е една терористична държава.