На 31 март, когато приключи зимният отоплителен сезон, газохранилищата в ЕС са били пълни на 58 на сто.

Това е рекордно ниво в историята на Съюза по това време на годината, се казва в разпространено изявление на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон.

„Европа излиза от втората зима след руското незаконно нахлуване в Украйна. Въпреки многото опасения, излязохме по-силни от преди, с по-голяма енергийна сигурност и солидарност и с по-чист енергиен микс“, изтъква тя.

Високите нива на наличните количества газ в хранилищата се дължат на успешната диверсификация на енергийните доставки, усилията на гражданите и бизнеса да намалят търсенето на газ и инвестициите на ЕС във възобновяема енергия. Това са и трите стълба на плана REPowerEU, припомни Симсон.

Според нея високият процент на количеството газ означава, че пазарите стават все по-стабилни и цените са се върнали на предвоенното ниво. Европа може да започне да запълва без опасения хранилищата за следващия зимен сезон.

Същевременно Симсон предупреди, че няма място за самоуспокоение.

„Трябва да продължим да подкрепяме нашите граждани и промишленост и нашите украински приятели. Висш приоритет остават гарантирането на енергийната сигурност и конкурентоспособност на Европа, намаляване на цените и ускоряване на прехода към чиста енергия“, каза еврокомисарят.