Руската намеса в предстоящите европейски избори подлежи на съдебно преследване в Белгия.

Това съобщи днес белгийският премиер Александер де Кро. Той даде предсконференция по повод преполовяването на шестмесечното ротационно председателство на страната му на Съвета на ЕС.

Де Кро припомни, че съвсем наскоро разследване в Чехия е разкрило руска операция за влияние в Европа, включваща няколко вида мрежи за шпионаж.

„Разследването показва, че Москва е влязла в контакт с евродепутати и им е плащала, за да разпространяват руска пропаганда тук. Белгийското разузнаване потвърди съществуването на проруски мрежи за намеса, действащи в няколко европейски страни и в Белгия“, каза премиерът.

Целите на Кремъл според белгийското разузнаване са много ясни. Те са да се подпомогне избирането на повече проруски кандидати за Европейския парламент и да се засили определен проруски наратив в него. Истинската цел е отслабена подкрепата за Украйна, която да засили руската мощ на бойното поле.

Вотът ще се състои във всички страни членки на ЕС от 6 до 9 юни.

В отговор на журналистически въпрос Де Кро отказа да назове имената на другите държави, като изтъкна, че това е класифицирана информация. До някои подробности дори той не е имал достъп.

„Това са сериозни опасения и затова предприех действия. След тези разкрития се свързах с чешкия премиер (Петр Фиала – б.р.) и с председателите на Европейската комисия и Европейския парламент (Урсула фон дер Лайен и Роберта Мецола – б.р.). Не можем да допуснем тази руска заплаха в центъра ни. Трябва да действаме и на национално ниво, и на ниво ЕС“, категоричен бе Де Кро.

На национално ниво белгийските съдебни власти потвърдили, че тази намеса подлежи на преследване. Плащането на ръка не е извършено в Белгия, но намесата се извършва там.

„Тъй като Белгия е една от централите на европейските институции, имаме отговорността да потвърждаваме правото на всеки гражданин на свободен и безопасен избор. Нов национален закон, който влезе в сила миналата седмица, е насочен специално срещу намесата. Но трябва да действаме на ниво ЕС. Трябват ни повече инструменти за борба срещу руската пропаганда и дезинформация“, изтъкна белгийският министър-председател.

Страната е помолила Евроюст - Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие, да обсъди спешно въпроса.

Трябва също така да бъде проучено дали мандатите на Европейската прокуратура и на Службата за борба с измамите (ОЛАФ) позволяват преследването на тази руска заплаха.

„Ако не е така, ние трябва да разширим тези мандати“, настоя Де Кро.

И призова ЕС да продължи да бъде бдителен.