Експресна автобусна линия за осигуряване на ключова транспортна връзка: Централна гара - Летище - център ще се тества от днес. Подобни бързи линии съществуват във много европейски столици и са голямо улеснение за туристите.

Новата линия е приета с решение на СОС миналата година, но пускането ѝ беше забавено заради натрупаното напрежение и кадровите проблеми в градския транспорт.

Автобусите ще бъдет двуетажни.

Очаква се маршрутът от Централна гара до двата терминала на летището да отнема 25 минути в едната посока и 26 минути - в другата. До центъра на града от летището трябва да се стига за 16 минути. Автобусите ще се движат на интервал от 30 минути, като първият ще тръгва от гарата в 5:10, а последният - в 23:30.

Съществуващата в момента автобусна линия от летището до центъра отнема 29 минути. Новата линия ще е с по-малко спирки и ще ползва бус линиите, като след Цариградско шосе ще се движи изцяло по бул. “Брюксел”.

Общата вместимост на автобусите ще е 150 пътници, с 83 седящи места.  

Интересно е, че линията тръгва в експоатация точно когато предстои почти пълно... затваряне на Централна гара. Само преди 4 дни от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ съобщиха, че въвеждат промени движението на влаковете през Централна гара-София заради модернизация.

Промените ще бъдат в сила от 7 май и ще продължат година и 3 месеца, като основно от тях ще бъдат засегнати влаковете, които пристигат и заминават от и към северното направление (Мездра, Видин, Варна, Русе). Голямата част от тях ще спират на жп гара София – Север.

Както е известно, между 2014 и 2016 г. Централна гара претърпя многомилионен (62 млн. лв. по първоначалните данни - без да се броят анекси, б.р.) ремонт. Той бе извършван от "Главболгарстрой"  и "Водстрой 98", която се свързваше с банкера Цветан Василев, но след "развода" - с Делян Пеевски.

Сега се оказва, че гарата трябва да бъде почти напълно затворена отново заради подмяна на контактна мрежа.