Руското Министерство на правосъдието определи двама известни журналисти - руският кореспондент на Би Би Си Иля Барабанов и научната репортерка Ася Казанцева - като "чуждестранни агенти". 

Би Би Си категорично отхвърля решението на руското министерство, се казва в изявление на медията. Етикетът "чуждестранен агент" има много негативно значение в Русия, уточни Би Би Си. Правителството го използва, за да маргинализира не само критиците на руската инвазия в Украйна, но и гласовете, които оспорват други политики на Кремъл, включително видни културни дейци, медийни организации и групи на гражданското общество, допълни медията.

Барабанов и Казанцева вече не живеят в Русия. 

Иля Барабанов е писал много за войната на Русия в Украйна и групировката наемници “Вагнер”. Министерството на правосъдието обвини Барабанов, сега базиран в Латвия, в "разпространение на невярна информация" за решения и политики на руското правителство и в противопоставяне на войната в Украйна. 

Ася Казанцева подписа отворено писмо на руски учени и журналисти в сферата на науката с искане руските войски да се изтеглят от Украйна. Тя напусна Русия през януари, заявявайки, че е била тормозена от хора, подкрепящи войната, и че нейни лекции и представяния на книги са отменени.

В изявлението на Би Би Си се изтъква, че Руската служба на медията е "жизненоважен източник на точни и безпристрастни новини за рускоезичните в продължение на 80 години и е безкрайно горда с всички наши журналисти, като приоритет в момента е да подкрепим Иля и всичките му колеги, за да се гарантира, че всички са в състояние да продължат работата си, като информират за Русия в такъв важен момент".

Украйна отчита, че ситуацията на източния фронт "се е влошила значително"

Ситуацията на източния фронт в Украйна се е влошила значително през последните дни, заяви командващият украинските въоръжени сили генерал Олександър Сирски. Според него руската офанзива се е засилила осезаемо след президентските избори в Русия през март, а Киев предприема мерки „за укрепване на най-проблемните отбранителни зони". 

"Врагът атакува активно позициите ни в районите на Лиман и Бахмут. При Покровск те се опитват да пробият защитата ни с десетки танкове и бронетранспортьори," посочи Сирски.

"Трудна и напрегната" е ситуацията във фронтовия град Часов Яр, който е подложен на постоянен обстрел. Градът се намира на 20 километра западно от Бахмут, който бе превзет от руските сили миналото лято, съобщава БНР