Министерството на правосъдието на Русия определи носителя на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов с термина „чуждестранен агент“, съобщава DPA, цитирана от "Свобода". Муратов е главен редактор на изданието “Новая газета“, което е критично към Кремъл.

Вината на известния журналист е, че разпространявал материали от други „чуждестранни агенти“ и е „използвал чуждестранни платформи за разпространение на мнения, насочени към формиране на негативно отношение към руската външна и вътрешна политика“, заяви МП в Москва в петък вечерта.

Руската съдебна система използва етикета „чуждестранни агенти“, за да клейми както лица, така и организации.

Много след като са заклеймени с този етикет се борят за оцеляването си, защото губят поддръжници, бизнес партньори и доходи.

От началото на агресивната война срещу Украйна преди година и половина репресиите срещу опозиционери и критични фигури в Русия се увеличиха още повече.

61-годишният журналист бе удостоен с Нобелова награда за мир през 2021 г. за смелата си борба за свободата на изразяване. „за усилията му да запази свободата на изразяване, която е задължително условие за демокрация и мир“. Той прехвърли паричната част от наградата на благотворителни организации.

След второ предупреждение от цензора Роскомнадзор през март 2022 г. редакцията на „Новая газета“ обяви временно спиране на дейността си. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел отбеляза, че прекратяването на издаването на „Новая газета“ е „резултат от системен натиск върху независими медии, включително чуждестранни, както и върху социалните мрежи, организиран от руските власти“.

Лично Владимир Путин вече заплаши Муратов по това време, казвайки:

„Ако той се покрива с Нобеловата награда като защитен щит, за да наруши руските закони, значи го прави съзнателно. Ако не нарушава руските закони и дава причина да го обявим за „чуждестранен агент“, тогава той няма да го направи“.

Икономистът Константин Сонин също попадна в списъка с „чуждестранни агенти“. Министерството на правосъдието смята, че той е „участвал като респондент в информационни платформи, предоставени от чужди медии“.

Освен тях в списъка са журналистката от „Ехо Москвы“ Оксана Баршева (Ксения Ларина), комикът Руслан Белий, чеченският историк Майрбек Вачагаев, политикът от Санкт Петербург Максим Резник, писателят Олег Радзински, бившият шеф на щаба на Навални във Воронеж Евгений Карпов и журналистът от „Дождь“ Денис Катаев.