Тази вечер израелската армия обяви, че е започнало нападението на Иран срещу Израел. Според CNN иранците са изстреляли повече от 50 безпилотни самолета по посока на Израел. Държавните медии на Иран потвърдиха нападението.

Очаква се дроновете да достигнат израелското въздушно пространство едва след няколко часа. Според „Jerusalem Post“ са необходими около девет часа, за да достигнат изстреляните безпилотни летателни апарати до израелското въздушно пространство. Израелските системи за противовъздушна отбрана и самолетите F-35 са в състояние да прихванат дроновете.

Според говорителя на израелската армия алармените сирени ще се задействат, само ако дроновете навлязат в израелското въздушно пространство. Той подчерта, че армията ще работи за прехващане на целите възможно най-рано.

От няколко дни Израел се подготвя за нападение от страна на Иран, чиято цел е да унищожи еврейската държава. От 8 октомври насам ливанската терористична организация „Хизбула“, която се контролира от Техеран, почти ежедневно атакува израелска територия. Неотдавна Израел бомбардира иранското посолство в Дамаск, при което загинаха няколко високопоставени генерали от Иран. След това Иран обяви, ме готви "отмъщение".

Възможни са и ракетни нападения

Възможно е Иран и свързаните с него терористични организации да не се спрат само до атаки с  безпилотните самолети. Това означава, че на по-късен етап могат да бъдат изстреляни и ракети по Израел, които да достигнат до Израел едновременно с безпилотните самолети и по този начин да пречупят израелската противовъздушна отбрана.

Ракетите могат да бъдат изстреляни директно от Иран, което би било равносилно на масирана ескалация. Друга възможност е Иран да се откаже от нападенията с дронове и да остави ракетните атаки на терористичните си съюзници.

Израелският военен кабинет ще проведе специално заседание в неделя вечер. То ще се проведе в бункер под Министерството на отбраната в Тел Авив. Според Според американския портал "Блумбърг" президентът на САЩ Джо Байдън също е свикал среща с най-добрите си съветници в Белия дом.