Отговорът на Иран ще бъде много по-голям, ако Израел отвърне на среднощната атака с дронове и ракети. Това предупреди началникът на Въоръжените сили на ислямската република Мохамад Багери пред иранската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Той добави, че Техеран е предупредил Вашингтон, че всяка подкрепа за израелско възмездие ще доведе до нападения срещу американски бази. Командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция Хосейн Салами също изтъкна, че Иран ще отмъсти на всяка израелска атака срещу неговите интереси, длъжностни лица или граждани.

В неделя сутринта израелски официални лица посочиха, че не е взето решение за израелски отговор на иранската атака. Служител на правителството обяснил, че всеки потенциален отговор ще бъде обсъден на заседание на военния кабинет. След атаката Израел поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде осъдено нападението на Иран и за да бъде обявен Корпусът на гвардейците за терористична организация.

Малко след 23 часа българско време Тел Авив обявиха, че Иран е изстрелял дронове и ракети срещу неговата територия - впоследствие те се оказаха над 300. 99% от тях бяха прихванат преди да стигнат територията, но малък брой от ракетите поразиха цели в страната, като има данни за нанесени щети върху военна база, както и за един ранен - 10-годишно момиче пострада след попадение в района на град Арад в пустинята Негев. 

Иран представя нападението си като отмъщение след ираелския обстрел на иранското консулство в Дамаск на 1 април, при което бяха убити няколко високопоставени членове на Корпуса на гвардейците, включително трима командири от елитните сили "Кудс", отговарящи за тайните операции на ислямската република в Близкия изток.

Въпреки ескалацията на напрежението някои експерти предричат, че нито една от страните не желае да влиза в открита война срещу другата. И че основната цел на режима в Техеран е по-скоро да защити легитимността си пред твърдолинейните си поддръжници, отколкото да нанесе тежки удари по Израел, с които да предизвика реципрочен отговор. Оттам и 99-процентовата успеваемост на израелската противовъздушна отбрана. Изглежда и Вашингтон е на това мнение - към 11:30 часа българско време посолството на САЩ в Йерусалим съобщи, че "заплахата от удари с дронове и ракети е намаляла" и че задължителната мярка американските служители и техните семейства да се скрият в убежища е вдигната.