Камарата на представителите на американския Конгрес ще гласува тази седмица отделни проекти с помощ за Украйна и за Израел, след месеци на политически разногласия между правителството на президента Джо Байдън и опонентите му републиканци, обяви снощи председателят на долната камара Майк Джонсън, цитиран от Франс прес и БТА.

"Тази седмица ще разгледаме отделни законопроекти, включително закон, предвиждащ да финансираме нашите израелски съюзници и да подкрепим Украйна във войната срещу руската агресия", подчерта Джонсън.

В Камарата ще бъдат разгледани също мерки за "подсилване на нашите съюзници в Индийско-тихоокеанския регион" и "приемането на допълнителни мерки за противодействие на нашите противници и укрепване на нашата национална сигурност", каза конгресменът в социалната мрежа X.

Изявлението бе направено два дни след безпрецедентното иранско нападение срещу Израел, отбелязва АФП.

Западната военна подкрепа, позволила на Израел да прехване почти всички ирански ракети и дронове, предизвика горчивина в Киев.

"Защитавайки Израел, свободният свят показа, че подобно единство е не само възможно, а и 100% ефикасно, изтъкна снощи украинският президент Володимир Зеленски. - Същото е възможно, за да бъде защитена Украйна."

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г. поради блокирането на предложенията от републиканците в Конгреса, отбелязва АФП.