Маркус Пипер, който бе назначен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за пратеник на ЕС за малките и средни предприятия (МСП), се оттегли часове преди да поеме поста.

Новината обяви самият Пипер пред германския вестник „Ханделсблат“.

И понеже изобщо не е заел поста, Пипер отново ще бъде евродепутат, отбелязва „Политико“.

Назначаването му предизвика вълна от критики към Урсула фон дер Лайен. Тя бе обвинена, че фаворизира своя сънародник и съпартиец от германския Християндемократически съюз (ХДС) и Европейската народна партия (ЕНП). Оказа се, че в процеса на подбора две евродепутатки в началото получили по-високи оценки от него. Европейският парламент миналата седмица призова в специална резолюция назначаването на Пипер да бъде отменено.

Назначаването предизвика гнева дори на еврокомисарите социалисти. Срещу него скочиха върховният представител за външната политика Жозеп Борел и комисарите Никола Шмит по заетостта и Паоло Джентилони по икономиката. Към тях се присъедини и либералът Тиери Бретон, отговарящ за вътрешния пазар.

Пред „Ханделсблат“ Маркус Пипер заяви, че не би бил в състояние да работи с Бретон.

Председателят на ЕК уважава и същевременно съжалява за решението на Маркус Пипер да откаже позицията за пратеник за МСП, се казва в разпространено изявление на Урсула фон дер Лайен. Тя допълва, че той е доказан експерт по МСП и е победил в процедура от няколко етапа.

Автономността на всяка европейска институция при назначаването на висши официални лица трябва да се зачита. Затова Фон дер Лайен е решила да замрази повторното провеждане на процедурата за избор на човек на този пост за след европейските избори, които ще се проведат от 6 до 9 юни.