"Влизаме в сивата зона. Президентът винаги може да направи персонална промяна в Министерския съвет и с това проблемът да се реши. Въпросът е, че ако той откаже по една или друга причина, реално няма никаква разпоредба в българското законодателство, която да казва какво да се прави. Оттук нататък започват тълкуванията, интерпретациите коя друга разпоредба може да се приложи, за да се излезе от тази ситуация."

Това коментира във вторник сутрин пред БНР Димитър Марков, директор на правната програма на Центъра за изследване на демокрацията. Поводът е предложението на служебния премиер Димитър Главчев за поредна смяна на външния министър - Даниел Митов да заеме на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев.

Според него най-вероятната хипотеза в сегашната ситуация е, че докато президентът не склони, човекът остава на поста. 

"Няма норма, която да задължи президента да освободи съответния човек", обясни Марков.

"Оттук нататък ще видим вероятно, ако се стигне до такъв сценарий, екзотични предложения - коя друга разпоредба евентуално би могла да се приложи. Най-вероятният казус, който може да се получи, е президентът, ако е решил да откаже, просто да не издаде указ и лицето си остава на поста", смята той.

Според Димитър Марков тепърва предстоят проблеми с това, че има действащ парламент. И попита:

"Възможно ли е парламентът да гласува вот на недоверие на служебно правителство, при положение, че той продължава да функционира?"

"Импровизира се с целия институт на служебния кабинет в новия му формат и в частност на служебния министър-председател и най-вече в контекста на това, че имаме действащо Народно събрание, което досега не се е случвало. Сега Народното събрание има всички правомощия, които имаше и досега."

По думите му има опити на всички политически сили едновременно да докажат, че продължават да защитават своите политически приоритети и в същото време да показват някаква степен на дистанцираност от правителството.

Центърът за изследване на демокрацията представи поредния си доклад за завладяната държава. Според него 35% от българите съобщават, че през 2023 г. им е искан подкуп, а 30% признават, че са участвали в корупционни сделки. Достигнахме до корупционни нива, сравними с тези от 1999 г., сочат изводите в доклада.

Наталия Киселова: Няма срок за издаване на указа

"Няма срок, в който президентът да издаде указ за промяна в състава на служебния кабинет."

Това заяви по БНТ преподавателката по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Според нея държавният глава е бил уведомен предварително за готвената рокада и най-късно утре ще издаде указа за смяна на външния министър.

"Въпросът е предварително уточнен преди да бъде оповестено предложението, за да може президентът да даде предварително съгласие.

Възможно е и без съгласието на президента, но тогава може да се стигне до по-сериозен проблем. В рамките на днешния ден или утре ще издаде указ", прогнозира Киселова.