По време на втората Черноморска конференция в София държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън опроверга прогнозата на руския президент Владимир Путин, че съседите на Украйна няма да се сплотят.

Блинкън взе участие чрез видеовръзка в срещата, организирана съвместно от външните министерства на България и Украйна в сътрудничество с украинския Център за отбранителни стратегии.

"Путин мислеше, че съседите на Украйна ще бъдат разделени, но той грешеше", заяви Блинкън на конференцията.

"Съюзниците в Черноморския регион могат да разчитат на Съединените щати", добави той, подчертавайки необходимостта от западна подкрепа за укрепване на военния капацитет на Киев.

НАТО вече обяви намерението си да разшири присъствието си в Черноморския регион. Планира се изграждането на база с 10 000 войници в Румъния и на друга с 5000 в България.

"Нашите съюзници в Черноморския регион могат да разчитат на Съединените щати, за да направят региона по-безопасен, по-проспериращ и по-интегриран", заяви държавният секретар на САЩ, като отбеляза, че "работим с България за противодействие на дезинформацията от чужбина".

Важността на сигурността в региона беше подчертана и от украинския външен министър Дмитро Кулеба.

"Трябва да укрепим сигурността в Черно море, което е от решаващо значение за България, Украйна, Турция и Румъния", каза той на конференцията.

"Само разгромът на Русия и възстановяването на териториалната цялост на Украйна ще гарантират стабилност и мир". "Черно море трябва да се превърне в море на НАТО, мира и стабилността", добави Кулеба.

На конференцията говори и изпълнявалият само за ден длъжността служебен министър на външните работи Стефан Димитров. Той заяви, че инвестирането в сигурността на Черноморския регион е ключът към създаването на евроатлантическо пространство за мир и свобода в този регион и в Европа.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов също увери, че "подкрепата за Украйна ще остане в основата на отбранителната политика на служебното правителство".

Той съобщи също, че Турция вече е ратифицирала меморандума за създаване на Черноморската група за противодействие на мините (MSM Black Sea), в която ще участват също България и Румъния.

Трите държави работят заедно, за да осигурят безопасността на корабоплаването по търговските маршрути в Черно море. Българският министър на отбраната обясни, че морската група за противоминни действия между България, Румъния и Турция вече е получила зелена светлина и че България може да започне практическото прилагане на това споразумение.

Съвместните мерки ще имат положително въздействие както върху корабоплаването, така и върху туризма в региона, добави Запрянов.