"Абсолютно съвпадение."

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира последните събития, които доведоха до искането на служебния премиер Димитър Главчев за смяна на външния министър.

Няколко часа преди Главчев да отправи предложението си самият Борисов отправи към него подобно искане, с елемент на заплаха.

"Последните 9 месеца ГЕРБ е носила цялата отговорност за външната политика на държавата. Искам да бъде продължена. Трите партии в този блок да носят отговорност, след като се премести тежестта за избора на служебно правителство. Да не се махат толкова лесно и да казват, че нямат отговорност от това, което сътворихме. Когато гласувахме конституцията, си говорехме как 10 години ще бъдем един блок", каза Борисов.

Той все пак призна, че Даниел Митов, когото Главчев предложи за външен министър, е ярка политичесска фигура на ГЕРБ.

"Аз искам парламентът да бъде на своята висота, външната евроатлантичека политика да бъде гарантирана. Ако назначат Митов, ще кажа - ГЕРБ носи отговорност и за външната политика", каза Борисов.

На въпрос какво означават думите му,  че ако Главчев не се съобрази ще го накара впоследствие да се съобрази той, отговори,  че "ние сме парламентарна република и всички закони минават през парламента, ние сме най-голямата партия".

Борисов поясни, че думите му са били казани на партийно събрание, на което хората са били "бесни" от назначенията на служебното правителство.

"Как ние позволяваме в това правителство да са половината министри от ПП и ДБ. Колко народ са изчегъртали. Аз трябваше да им отговоря - че не съм съгласен, но така е преценил Главчев", каза още Борисов.

По отношение на смяната на земеделския министър Кирил Вътев, която също бе предложена от Главчев вчера, лидерът на ГЕРБ заяви:

"Нито искам да знам, нито знам".

Съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски пък заяви, че е рано да се дават оценки на служебното правителство. По отношение на предложените промени за министри той коментира, че това е преценка на премиера.

"Не съжалявам, седя зад всичко, с което сме гласували", обяви Пеевски по повод промените в конституцията.

"Не може България да седи без външен министър. Президентът веднага трябва да подпише указа и да имаме външен министър. Щом е преценил премиерът, Даниел Митов трябва да бъде. Това е негово право съгласно конституцията, която сме приели всички заедно тук", даде той указания към Радев.