Астрономите са открили нова звездна черна дупка в Млечния път - според тях това е най-масивната известна досега черна дупка в галактиката Млечен път. Това съобщиха от Европейската южна обсерватория (Есо), базирана в Гархинг близо до Мюнхен.

Според Eso гигантът, известен като "Gaia BH3", има около 33 пъти по-голяма маса от тази на нашето Слънце. Откритите досега звездни черни дупки в Млечния път измерват средно само десет пъти масата на Слънцето, а най-голямата известна досега - "Cygnus X-1" - около 21 слънчеви маси. Звездните черни дупки се образуват от звезди.

"Никой не е очаквал да открие масивна черна дупка, която се крие наблизо и която е останала неоткрита досега", цитира Есо астронома Паскуале Пануцо от Парижката обсерватория. "Подобно откритие се прави само веднъж в живота на изследователя". На разстояние 2000 светлинни години явлението е много близо до Земята. Светлинна година е разстоянието, което светлината изминава за една година - разстояние от 9,46 трилиона километра.

Учените са направили откритието, когато са проверявали наблюденията на европейската сонда "Гая" за публикуване на данни. Звездата спътник на черната дупка е била приведена в състояние на колебателно движение от масивната си половинка, което е привлякло вниманието. Мисията "Gaia" на Европейската космическаагенция (Esa) има за цел да регистрира позициите, движенията, разстоянията и яркостта на почти два милиарда небесни тела.

Черните дупки са обекти с толкова силна гравитационна сила, че дори светлината не може да се измъкне от тях. Те се образуват, когато големи звезди с многократно по-голяма маса от тази на нашето Слънце се взривяват като свръхнови в края на своето съществуване.

Освен звездните черни дупки съществуват и свръхмасивни черни дупки, за които се предполага, че съществуват в центровете на повечето галактики. Тези черни дупки могат да имат милиарди пъти по-голяма маса от тази на нашето Слънце. Най-масивната в нашата галактика е "Стрелец А*" в центъра на Млечния път, която има около четири милиона пъти по-голяма маса от тази на Слънцето.

Анализите на новото откритие са публикувани в списание »Astronomy & Astrophysics«