Живко Коцев е привлечен в качеството му на обвиняем за участие в ОПГ. Възползвал се от правото си да не дава обяснения. Това обявиха официално от прокуратурата в късния следобед в сряда. Пуснат е на свобода с парична гаранция в размер на 20 000 лева.

По-рано през деня той отиде на разпит в Комисията за противодействие на корупцията. Беше призован по разследването, свързано с Агенция "Митници".

Бившият главен секретар на МВР се яви днес в Комисията за противодействие на корупцията с адвокатите си Илиан Василев и Даниела Доковска. 

„Ще получите отговори на всички въпроси. Имайте търпение“, бяха единствените думи на Живко Коцев при влизането му сградата.

Той обаче запази пълно мълчание и на излизане.

"Нямаме никакви съмнения с адвокат Даниела Доковска, че Живко Коцев не е извършил никакво престъпление", каза адвокатът му Илиан Василев пред журналисти.

"Въпрос на време е да докажем нашите твърдения. Единственият орган, който може да даде информация, е прокуратурата", добави той.

Живко Коцев подаде оставка като главен секретар на МВР ден след акцията на ДАНС и КПК в Агенция "Митници". 24 часа по-късно, в последния ден на кабинета "Денков" той оттегли оставката си и обяви, че я е поддал под натиск.

След встъпването в длъжност на служебното правителство, той беше веднага освободен от президента по искане на кабинета.

Във вторник на заседание на временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев заяви, че от 2022 г. ДАНС е стартирала разработка срещу Марин и Стефан Димитрови за контрабанда на акцизни стоки. Тончев посочи, че двата мъже са имали роля в канал за нелегално произведени цигари в Турция, разработван от Никола Николов-Паскал. По думите на председателя на ДАНС е установено, че основната роля на Марин и Стефан Димитрови е била да установяват контакти с лица, заемащи висши публични длъжности с цел да осигурят безпрепятственото функциониране на схемата. Той посочи, че Стефан Димитров е изградил доверително отношение с вече бившия директор на Агенция "Митници" Петя Маринова Банкова – Тенева, нейния заместник Людмил Андреев Маринов и главния секретар Живко Коцев.