Без изненада: след като часове след клетвата си служебното правителство реши (неприсъствено) да поиска от президента указ за освобождаването на Живко Коцев като главен секретар на МВР, днес Румен Радев издаде такъв. Така официално Коцев вече не е професионален ръководител на полицията.

"Във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2024 г. президентът Румен Радев днес издаде указ, с който прекрати правомощията и освободи от длъжност главния секретар на Министерството на вътрешните работи Живко Коцев", съобщиха от "Дондуков" 2.

Името на Коцев бе замесено в многопластов скандал със сочени за контрабандисти лица, във връзка с ареста на бившата шефка на митниците Петя Банкова. Бивша, защото малко по-рано днес новата финансова министърка я уволни.

Самият Живко Коцев излезе преди ден в болничен.

Още вчера Румен Радев даде да се разбере, че не одобрява както Живко Коцев, така и преназначеният за МВР министър Калин Стоянов, който стои в дъното на публичния скандал. И докато по отношение на Калин Стоянов Радев не може да направи нищо, защото Димитър Главчев (ГЕРБ) сам си го избра, то за Коцев логично последва указ.

"Това е опит един чисто криминален случай да се трансформира в политически с предизборна цел", заяви Радев относно случващото се около Агенция "Митници" и главния секретар на МВР Живко Коцев. "Дали, от кого, при какви условия е имало натиск върху главния секретар на МВР. Дали и как името на Калин Стоянов е свързано с контрабандата – трябва да се провери абсолютно щателно", каза той. "Колкото и Денков, Петков, Атанасов да си затварят очите за фактите, които изплуват ежедневно около главния секретар Живко Коцев, тези факти водят към закона за МВР и несъвместимост с длъжността, защото престижът на ведомството е дълбоко накърнен.

Изпадам в умиление, като слушам г-н Денков: ама той не знаел, че това били някакви лоши хора. Ами какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого ходиш по луксозни курорти, с кого влизаш гол в сауната, от кого получаваш скъпи подаръци", коментира президентът.