Тези, които в момента са на 15 години и живеят във Великобритания, никога няма да имат право да купуват законно цигари: минималната възраст за продажба на тютюневи изделия в Обединеното кралство ще се увеличава всяка година в бъдеще. Управляващата партия обсъжда в момента такъв закон.

Британският министър-председател Уинстън Чърчил обичаше да се показва небрежно с пура. И затова за самопровъзгласилия се за духовен внук на Чърчил бивш министър-председател Борис Джонсън е пълна лудост, че от всички партии именно Консервативната партия на Чърчил иска да забрани пурите.

Въпреки това британската Камара на общините гласува с голямо мнозинство в подкрепа на закон на второ четене, който цели да забрани на бъдещите поколения да купуват тютюневи изделия. Законопроектът все още трябва да преодолее няколко парламентарни препятствия, но изглежда вероятно да бъде приет.

Само дванадесет процента от британците все още редовно пушат цигари. Високите цени и забраните за пушене на закрито са причина потреблението на тютюн да продължи да намалява. Въпреки това последиците от тютюнопушенето са причина номер едно за смърт в Обединеното кралство и се твърди, че струват на британското здравеопазване и на икономиката повече от 20 милиарда евро годишно.

Минималната възраст за закупуване на цигари е 18 години, но според оценки 100 000 по-млади младежи пушат редовно. Консервативното правителство сега иска да "премахне" цигарите: законът предвижда минималната възраст за закупуване на тютюн да се увеличава с една година всяка година. Всеки, който е на 15 години или по-млад, никога няма да има право да купува цигари законно.

Пътят към пристрастяването трябва да бъде предотвратен, обясни министърът на здравеопазването Виктория Аткинс по време на парламентарния дебат: "Пристрастяването не е свобода. Пристрастяването към никотина не предлага на засегнатите никакъв избор", каза тя. Повечето хора започват да пушат в ранна възраст. А три четвърти от тях биха казали със задна дата, че им се иска никога да не са започвали.

Лиз Тръс нарича закона "неконсервативен"

Лейбъристката опозиция подкрепя закона. И така, по време на дебатите в Камарата на общините срещу неговия закон се нахвърлиха предимно критици на министър-председателя Риши Сунак от собствените му редици.

Бившата министър-председателка Лиз Тръс го нарече "неконсервативен": "Истаблишмънтът, обединен в междупартиен консенсус в този парламент днес, вярва, че може да взема по-добри решения за народа, отколкото самият народ може да вземе."

В крайна сметка около половината от консервативните депутати гласуваха против законопроекта на своя министър-председател или се въздържаха. Освен опасността от "държава-бавачка", която иска да диктува все повече на хората, имаше и предупреждения, че ще се появи черен пазар и че забраните няма да могат да бъдат прилагани от властите.

Вместо това хората трябва да бъдат разубедени да пушат чрез образование и по-високи цени. Проектозаконът има за цел също така да направи електронните цигари по-малко привлекателни за младите хора. Главният лекар на правителството, Крис Уайти, заяви пред Би Би Си, че те искат да гарантират, че вейповете все още са достъпни за хората, които искат да откажат истинските цигари, тъй като те са по-малко опасни.

"Но сладките аромати или ярко оцветените опаковки на вейповете трябва да бъдат ограничени, за да станат по-малко привлекателни за децата."

В друг закон електронните цигари за еднократна употреба трябва да бъдат забранени по принцип. Проучванията показват, че 60 % от британците подкрепят мерките срещу тютюнопушенето. Но младите хора на улицата са скептични дали неутралните опаковки ще променят нещо.

"В момента вейповете са на мода сред младите хора. Всички го правят", казват те - и питат: "Не е ли вече забранено пушенето за младите хора - а те все още пушат?"