В Словакия е започнала кампания за краудфъндинг в полза на Украйна. Жители на страната са започнали да събират пари за финансирането на инициативата на съседна Чехия за доставката на 800 000 артилерийски снаряда за Украйна.

Това стана ясно след днешната среща в Брюксел на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг с премиерите Петр Фиала на Чехия, Марк Рюте на Нидерландия и Мете Фредериксен на Дания.

Словаци прибегнали до краудфъндинг след идването на власт на приятелски настроеното към Русия правителство на Роберт Фицо. То не желае да участва в чешката инициатива.

Краудфъндингът е начин за набавяне на финансови средства, като много хора биват подканвани да осигурят малки суми. Дарителите са частни лица.

„Много е приятно да чуеш такова нещо“, коментира Петр Фиала в отговор на журналистически въпрос.

Той обаче уточни, че инициативата на страната му е правителствена. Но допълни, че има много начини за набиране на средства за нея. Прага ще провери всички възможни варианти.

Фиала смята, че през юни може да започне доставката на половин милион снаряда, които ще бъдат осигурени по чешката инициатива.

Столтенберг и тримата премиери обсъдиха увеличаването на помощта за Украйна, най-вече на средствата за противовъздушна отбрана (ПВО), каза генералният секретар на НАТО. В Европа има по-малко от 100 системи за ПВО, но общо алиансът разполага с по-голям от този брой, основно в САЩ.

Според Марк Рюте е необходимо съюзниците да произвеждат повече средства за ПВО.

Рюте, Фиала и Фредериксен са в Брюксел за участие в започващия днес двудневен специален Европейски съвет – среща на върха на ЕС.