"Продължаваме промяната - Демократична България" внася искане за насрочване на извънредно заседание на парламента, което да се заниме с доклада на временната комисия за "Боташ". Причината за това е, че председателят на комисията Жечо Станков (ГЕРБ) отказва да внесе този доклад, въпреки че той е готов. А председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) също отказва да го включи в дневния ред.

"Докладът за "Боташ" не намери място за тази седмица. Други точки, за които няма доклад, бяха включени. Председателят на парламента явно не го счита за важен", коментира Радослав Рибарски (ПП-ДБ).

Той бе категоричен, че няма да бъде допуснато изводите в доклада да останат скрити в последната седмица на парламента.

Според Мартин Димитров (ПП-ДБ) ГЕРБ защитава президента Румен Радев и неговия екип, който е сключвал този договор.

"С този министър на енергетика от ГЕРБ подкрепиха договора за "Боташ". Планът на ГЕРБ е този доклад да не се гледа в зала, да не бъде даден на ДАНС и прокураутрата. Опасяваме се да не отиде при пътната карта (за "Турски поток", която изчезна - б.р.)", каза още Димитров.

Според него е важно също така да почне предоговаряне на договора за "Боташ".

"Не можем да плащаме по милион на ден, без да внасяме газ. Докладът е в Жечо Станков, отговорността е негова. Една седмица не го внасяме. Само за тази седмица 7 млн. са платени. Отговорността е тяхна. Ние знаем всичките им начини за бавене", каза още Димитров.

Извънредното заседание трябва да се проведе до другата сряда.

Според Конституцията Народното събрание може да се свика по искане на 1/5 от народните представители или 48 депутати. "Продължаваме промяната - Демократична България" имат 63. Според правилника на парламента когато има такова искане председателят е длъжен да насрочи заседание в срок от 7 дни.

Паралелно от "Възраждане" обявиха, че ще внесат сигнал в прокуратурата, в ДАНС, в Българския енергиен холдинг (БЕХ), в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в МВР и Министерството на енергетиката сигнал, свързан със сделката между "Булгаргаз" и "Боташ".

"В този сигнал ще включим и доклада, който беше приет във временната комисия, която имаше за цел да установи всички факти и обстоятелства около сключването на тази сделка. Той ще бъде внесен както беше приет в комисията и ще го раздадем на журналистите", заяви депутатът Йордан Тодоров.

ГЕРБ се опитват да прикрият корупцията по договора "Боташ", не до го допускат в дневния ред на зала и гласуване на доклада. Това каза лидертката на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ докладът е готов и подписан с тежки констатации за корупция и щета на българската държава и общество. 

Нинова съобщи, че утре в парламента членовете на временната комисия за "Боташ" от БСП ще представят целия доклад и ще го изпратят на Европейската и българската прокуратура и Комисия за противодействие на корупцията (КПК).

"Няма да оставим този случай да бъде заметен", посочи Нинова.

По думите ѝ това е една от малкото комисии, която е свършила реална работа и е показала корупция.

"Тези, които са го подписали, да си понесат наказателната отговорност", добави още тя.