Лекари от отделението по неврохирургия в болница "Сърце и мозък"- Бургас са издали епикриза на своя пациентка, в която е упоменато, че ѝ е направена оперативна интервенция, без такава да е извършена. Това твърди потърпевшата Милена Стефанова пред Нова тв. Тя разказва как е протекло лечението ѝ в болницата, откъдето е изписана в неделя.

"Искам да апелирам хората да проверяват документацията си и когато има нередности, да сигнализират. В моя случай, според епикризата, ми е направена ендоскопска операция. Описано е, че съм била с венозна анестезия. Нямам направена подобна интервенция. Нямам рани, нито шевове. Това е точене на НЗОК, измама за много пари", обясни тя.

За три дни е получила една инжекция блокада с лидокаин.

"Първите ден и половина след нея имах леко подобрение, впоследствие нещата много се усложниха, а болките ставаха непоносими. Нямах такива преди да постъпя в болницата. Разписани са четири инжекции, поставени след ЯМР, но и такива нямам. Нямам дискова херния, но искат да ми правят операция. Имам намерение да търся правата си по съдебен път", добави тя.

Директорът на болница "Сърце и мозък" д-р Лидия Стефанова твърди, че е изненадана от казуса и нападна пациентката, която имала тежки психически проблеми.

"Не е проведен предварителен разговор с мен, не са се произнесли компетентните институции. Това е опит за провокация. Никога не сме извършвали фалшиви операции. Институциите ще излязат със становище след подаден сигнал. Това е единственият законово уреден начин. Преди това няма как да се разбере каква е истината. Пациентката не е направила опит да осъществи контакт с нас, за да изясни ситуацията. Тя причини достатъчно неприятности по време на престоя си, психиатър се е произнесъл, че е на тежки психотици", заяви тя.

След излъчването на репортажа изпълнителният директор на „Медицински надзор“ Иванка Динева назначи извънредна проверка по случая, която ще започне от днес. Министърът на здравеопазването и обществеността ще бъдат запознати с резултатите.