Марин и Стефан Димитрови са се срещали многократно Бойко Рашков в МВР, докато той е бил министър. Част от срещите са били с продължителност от 10 до 15 минути (както е известно, двамата са съобвиняеми с Петя Банкова, сочения за контрабандист Никола Николов-Паскал и Живко Коцев в т. нар. афера "Митници" - бел. ред.)

Това става известно от писмен отговор от МВР, изпратен до парламентарната анкетна комисия, която проверява за корупция в митниците. В края на декември 2023 г. бившият директор на митниците Петя Банкова също е влизала в министерството за двучасова среща с бившия зам.-министър на вътрешните работи Кирил Ценкин.

В писмения отговор се посочва още, че бившият главен секретар на МВР Живко Коцев не е декларирал скъп часовник (прословутия Hublot, който се появява на негови снимки и който той доброволно предал в деня, в който дал показания в прокуратурата - бел. ред.), получен като подарък

"В конкретния втори сигнал се твърди, че Живко Коцев е изпратен във Велико Търново със задача да подпомага нелегална дейност на известно в криминалните среди лице. Посочва се, че след получен сигнал за сделка с голямо количество кокаин, Живко Коцев "светва" човека, който е разработван, след което стотици дни денонощен труд отива на вятъра.

Също така, че изнася класифицирана информация, с което проваля няколко години труд на честни и достойни полицаи и че неправомерно се запознава с десетки секретни документи и разработки, като винаги след това същите завършват с пълен и сигурен провал", изчете депутатът Станислав Балабанов ("Има такъв народ").

И допълни:

"Бойко Рашков лъже и то лъже пред цяла България, като каза, че не познава тези хора, а аз ви изчетох над 10 срещи с тези хора в МВР. Живко Коцев като част от системата на МВР е подпомагал тези, които е разработвал. Този човек беше предложен за главен секретар от генерал Атанасов и този човек трябваше да отговаря за провеждането на изборите. За мен това е тежък политически скандал."

Константин Бачийски ("Продължаваме промяната - Демократична България") отговори, че Рашков е казвал, че познава тези хора, защото те са подавали сигнал срещу Бойко Борисов.

"Имам повече от 30 години трудов стаж и съм се нагледал на страшни срамотии, но на такова нещо не съм бил свидетел. Не защото не е имало контрабанда, корупция... Съвсем очевадно е участието на Бойко Рашков в цялата тази схема", възмутено и развълнувано заяви Йордан Цонев (ДПС).

Според Румен Гечев (БСП) "МВР е превърнато в хан и няма контрол".

Комисияита изслуша Георги Димов, директор на Агенция "Митници". Той заяви, че когато е бил назначене заварил "уплашени хора, които гледаха в земята". Димов е разпоредил и проверка на определни лица.

"Приоритет са приходите, работата по граничните пунктове. Възможна е проверка за всички смени, извършени от предишното ръководство, наказания или липса на такива. При излизане на резултатите, ще видим ще можем ли да ви ги предоставим заради митническата тайна", каза още Димов.

Цецка Дочева, която е директор на Дирекция "Митнически разследвания" заяви, че няма данни от партньорски служби за наличие на корупция в митниците.