Едва ли не половината МВР е дало показания как „бандата на Петя Банкова“ влияела на Бойко Рашков, Живко Коцев и др.

Това стана ясно днес на апелативна инстанция, където гледаха мярката за неотклонение на бившата вече шефка на "Митници" Петя Банкова и Стефан Димитов. САС остави и двамата в ареста окончателно.

Днес стана ясно, че към първите обвинения - за ОПГ за контрабанда и принуди на служители на митниците, прокуратурата добавя още престъпление по служба - чл. 282 от НК, както и че е привлечен към същата "банда" Живко Коцев.

Освен известния вече факт - че по делото са дали показания Живко Коцев (който искал да е анонимен свидетел), но и минисътр Калин Стоянов, стана ясно, че директорът на СДВР Любомир Николов и този на Гранична полиция (и бивш кадър на СДВР) Антон Златанов също са свидетелствали.

Показанията им адвокатите на Банкова и Димитров обявиха като абсурдни - например на столичния шеф на полицията се обадило неизвестно лице, а после по медиите той разпознал Стефан Димитров и се сетил, че може би той е упражнявал принуда - без да го познава лично. Като адвокат Иво Найденов специално натърти, че Николов е бивш кадър на ГДБОП и странно как не ги знае тези работи.

Адвокатът наблегна, че свидетелите на прокуратурата са предимно бивши ръководители от МВР, които до един твърдели, че Стефан Димитров се е ползвал с привилегии, когато Бойко Рашков е бил министър на вътрешните работи. И дори често бил пред кабинета му (странен избор на място някой да си върти "далаверите" - бел. ред на Клуб Z).

Другият свидетел на държавното обвинение бил човак, който "атакувал прокуратурата с жалби, че Марин и Стефан Димитрови влияели, опитвайки да сложат директор на ОДМВР Хасково". Но по това имало образувано разследване и е прекратено (както е известно, аатаката по тази "линия4 бе насочена персонално срещу Асен Василев, бел. ред.).

"Независимо от натиска, който бе оказан, независимо от обстоятелството, че от 4 април до днес, 18 април, хората се събуждат и си лягат с Агенция „Митници", Стефан Димитров, г-жа Банкова и т.н., това не е основание за задържане, а доказателствата по делото. Каквито ги няма", каза Найденов.

Бе повторен и друг шлагер - че в дома на Рашков се събирали той, Стефан Димитров, Живко Коцев, бившият шеф на КАТ Тенчо Тенев, шефът на "Вътрешна сигурност" и др. да умуват как да свалят от власт Калин Стоянов. 

"Това дело е извън пределите на правото", обобщи в крайна сметка адвокат Иво Найденов - защитникът на Стефан Димитров.

По отношение на Петя Банкова защитниката й изтъкна интересния факт, че тя е обвинена, че е участвала в престъпната група, която действала от юни 2023 г. до деня на ареста й - 4 април. Само, че тя постъпила в Агенция "Митници" на 8 август 2023 г., а шеф станала едва на 20 февруари 2024 г.

През юни в дневния ред на живота й не е фигурирало това, заяви адвокат Аделина Натина. Тя също нарече делото безпрецедентно, защото "първо имахме едни обвиняния, докато се разгледа мярката (на първа инстанция) се разшириха, сега вече се добавиха такива обвинения... А ние в това дело оборваме и сме се готвили по обвиненияте пред СГС."

Няма нито едно – нито пряко, нито косвено доказателство за участието на Петя Банкова-Тенева в ОПГ, каза Натина. Адвокатите специално наблегнаха, че част от аргументите на прокуратурата са, че тя разместила 18 служители на различни места вътре в Агенция "Митници". Голямата част са командировани в Бургас, където именно "падна" рекордната за тамошната митница пратка от 170 кг кокаин - "резултат, който не е постиган никога преди".

Адвокатите изтъкнаха, че е нормално разместваните митничари по различни ГКПП да не са никак доволни. Но това не може да бъде престъпление, а е в правомощията на всеки ръководител - или ако ги е надвишл, най-много да е административно нарушеие.

"Цялата ми кариера е преминала на държавна служба и в цялата ми кариера съм се стремяла само и единствено да защитавам държания интерес. Репутацията ми в това отношение е безупречна – никога не е имало никакви данни за обвързаности… Така ръководих и Агенция „Митници“", каза в последната си дума доскорошната шефка.

Тя изреди, че освен прословутия кокаин има хваната марихуана и повишени митнически сборове.

"Ситуацията, в която се намирам в момента, е абсурдна", заяви Банкова.

Въпреки това съдът прецени, че има обосновано предположение двамата със Стефан Димитров да са изъвршили деянията, за които ги обвиняват. Мотивите на съдията Веселиин Пенгезов бяха буквално съвсем лаконични. Той каза, че първоинстанционният съд правилно е преценил събраните към момента факти че в тази посока към момента има събрани множество гласни и писмени доказателства.

Съдебният състав прие, че няма опасност обвиняемите да се укрият, но поради високата обществена опасност на деянието е възможно да извършат други престъпления. Освен това здравословното състояние и на двете задържани лица позволява пребиваването им в следствения арест.

А ето и официалното съобщение на прокуратурата:

Днес, 18.04.2024 г., състав на Софийския апелативен съд разгледа жалбите на защитниците на обвиняемите П.Б. и С.Д. против определението на Софийския градски съд, с което на обвиняемите лица са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Те са привлечени в качеството на обвиняеми по досъдебно производство на Софийска градска прокуратура за участие, заедно с още три лица, в организирана престъпна група (ОПГ), създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления. Престъпното деяние е квалифицирано по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. чл. ал. 2 от НК.

Обвиняемата П.Б. е обвинена за това, че при условията на продължавано престъпление, с 18 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – директор на Агенция „Митници“, в съучастие със С.Д. – подбудител, нарушила служебните си задължения с цел да набави за себе си и за С.Д. облага, изразяваща се в осигуряване на действия за безпрепятствено преминаване на контрабандна стока и от деянието са могли да настъпят немаловажни последици за държавния бюджет – престъпление по чл. 282, ал. 4, вр. ал. 2, пр. 2, вр. ал. 1, пр. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Обвиняемата П.Б. е привлечена и по три отделни обвинения за това, че принудила трима митнически служители да извършат нещо противно на волята си – престъпление по чл. 143, ал. 4, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Другият участник в ОПГ – обвиняемият С.Д., е обвинен и за държане в съучастие с други лица на акцизни стоки без бандерол в големи размери, което е престъпление по чл. 234, ал. 3, т. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, както и за подбуждане при условията на продължавано престъпление на обвиняемата П.Б. към длъжностно престъпление, което е квалифицирано по чл. 282, ал. 4, вр. ал. 2, пр. 2, вр. ал. 1, пр. 1, вр. чл. 20, ал. 3, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

В днешно съдебно заседание Софийският апелативен съд потвърди определението на Софийския градски съд за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемите П.Б. и С.Д.