Търг за 195 000 тона отпадъци, преработени в RDF гориво, обяви Столична община. Тя е на стойност 22,6 млн. лв. и е за производството на столичния завод за преработка за 12 месеца. Това са 22,6 млн. лв., които столичните данъкоплатци ще платят, за да може боклукът да бъде оползотворен, а не заровен.

Налице е обаче въпросът колко от това гориво може да бъде ползвано от различни заводи - новите управляващи в общината разкриха в началото на годината, че огромна чат от произведеното RDF гориво се заравя, а не изгаря. Причината - то е твърде некачествено и дори поврежда машините на заводите за цимент, които са се опитали да го ползват.

В настоящата обществена поръчка горивото е разделено на осем позиции с различни максимални количества и вид RDF отпадък. Според СО още миналата година 7 компании са проявили интерес.

Заводът за преработка на отпадъци в София стана повод за вербални престрелки между управляващи и опозиция. Кметът Васил Терзиев обяви, че сме застрашени от криза с боклука, тъй като депата са претоварени и имат капацитет само за 3 години, а построяването на нови ще отнеме по-дълго. От ГЕРБ-СДС пък редовно критикуват дейността на завода, въпреки че е бил под тяхно ръководство допреди няколко месеца.

Според екипа на Терзиев вече са взети мерки за подобряване на ефективността на завода - и обемът на новата поръчка говори, че това е дало резултат. Последната поръчка от администрацията на Йорданка Фандъкова бе за много по-малко количество - 98 000 тона за година.

В добавка, първоначалният план за произведения RDF беше той да бъде изгарян от "Топлофикация София" - проект, който трябваше да се финансира с евросредства, но се провали заради забавяне.