"Огромни количества РДФ се заравят в депото, вместо да се изгарят в циментови заводи."

С тази позиция днес излязоха общински съветници от ГЕРБ-СДС в София, посетили вчера на "проверка" завода за преработка на отпадъци в столицата. Но пропуснаха да споменат, че това е практика от времето на тяхното управление на столицата с кмет Йорданка Фандъкова.

"С видео и снимки документирахме заравянето на произведен РДФ в клетка 4 на депо „Садината“. Шефът на завода изрично призна без притеснения в отговор на мой въпрос какво виждаме - заравят РДФ в депото. Така от една страна се харчат хиляди левове за производство на РДФ, който се заравя в земята, вместо да се изгаря, а от друга депото се запълва на много по-бързи обороти. Всички материали ще предадем на РИОСВ", обясни зам.-председателят на СОС Георги Георгиев.

Според ГЕРБ-СДС причината е, че за 5 месеца кметът Васил Терзиев не е стартирал процедура за оползотворяване на РДФ горивото в циментовите заводи. А натрупване на РДФ има, тъй като заводът не разполага с достатъчно хора, които да сепарират рециклируемите боклуци.

"Работят 6 до 8 души на смяна. 2023-та година е имало 70 работници, които да вършат това. Сега един работник трябва на месец да сепарира 70 тона боклук. Естествено, това не се случва", добави Георгиев.

В момента всъщност работят 18 души, които са наети от завода - а през миналата година наистина е имало 70 работници, но през външна фирма.

"Бяхме обвинявани, че плашим хората колко бързо щял да се изчерпи капацитетът на депото. Направихме проучване, което показва, че капацитетът ще се изчерпи до 20-28 месеца, като за този завод от ГЕРБ казаха колко добре работел и каква гордост е за тях", коментира по-рано днес кметът Терзиев.

Възмущението на ГЕРБ-ерите в София е неразбираемо, тъй като още през януари кметът Васил Терзиев обясни, че има сериозен проблем с боклука и той е заради това, че заводът напрактика не функционира. Причината да остава толкова гориво неизползвано е поради ниското му качество - циментовите заводи отказват да работят с него, тъй като поврежда машините им. Тогава от ГЕРБ отхвърлиха и всякакви заплахи за криза с боклука.

Според Терзиев и директорът на СТПО Николай Славов това е факт от управлението на Фандъкова - като тогава се е заравяло близо 90% от произведеното гориво. През последните месеци са успели да намалят това на около 70%.

Директорът Славов отбеляза на брифинг днес:

"Седемте фирми, които проявиха интерес да им предоставим RDF гориво, трябваше да се убедят в качеството. За да го направим, трябваше това гориво да се произведе. От 30 март бяха потвърдени показателите от независими лаборатории. От 1 април стартира процедурата по обществената поръчка. Горивото е качествено, но нямаме алтернатива къде да го съхраняваме".

Георги Георгиев твърди, че РДФ горивото постоянно е подлагано на проби от 2018 г. насам - така че не е ясно защо качеството му изведнъж е спаднало до такава степен, че да стане неизползваемо, въпреки че то трябва да е под регулация на европейски органи.

Нова фирма ще сепарира боклука за 4 пъти по-малко пари

Повод за реакцията на ГЕРБ изглежда решението на кмета да прекрати договора с досегашния сепаратор на боклука - "Екобулсорт" ЕАД, която според неговия екип е получавала по 4 млн. лв. годишно за тази задача. В действителност тогава 70 души са работили по сепарирането на отпадъците.

Новата фирма, която ще изпълнява същата услуга, но само за 1 млн. лв. годишно, е общинското предприятие "Софекострой".

"Екобулсорт" ЕАД е част от група компании, занимаващи се със събиране, рециклиране, преработка на боклук, като най-голямата и известна от тях е "Екобулпак България" АД - по стечение на обстоятелствата компанията, която по време на управлението на ГЕРБ сключи договори с мнозинството общини в държавата и мнозинството софийски райони за рециклиране на боклука. И въпреки множеството санкции от КЗК за нелоялна конкуренция през годините, все още държи лъвския пай от този пазар.