Израелски ракети атакуваха Иран, предаде Ройтерс, позовавайки се на американски официален представител. Той добави, че още във вторник Тел Авив е предупредил, че през следващите между 24 и 48 часа ще организира нападение срещу ислямската република. Израелците уверили, че няма да се целят в ядрени обекти на Иран. 

Ирански медии съобщават за експлозии в градовете Исафахан и Табриз. Няма данни за щети, жертви, нито дори какви точно са били целите на израелската атака.

В късните часове на 13 април Техеран изстреля стотици дронове и ракети срещу Израел, 99% от които бяха свалени.

Това бе реакция на Иран, след като на 1 април израелските сили поразиха иранското консулство в Дамаск, убивайки високопоставени командири на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Вчера Техеран обяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Израел "трябва да бъде принуден да прекрати по-нататъшния военен авантюризъм срещу нашите интереси", а генералният секретар на ООН предупреди, че Близкият изток е в "момент на максимална опасност."

Тази сутрин българското правителство разпространи кратка позиция по повода:

Във връзка със ситуацията в Близкия Изток министър-председателят Димитър Главчев и правителството е в непрекъсната координация с ресорните ведомства и службите за сигурност и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани.

Към момента няма пряка военна опасност за страната ни.

.„Нямаме официално потвърждение, че Израел е нападнал Иран, но има признаци на деескалация в региона.“

Така отговори на журналистически въпрос Петер Стано – говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Той припомни приетия от лидерите на страните членки призив за максимална сдържаност от всички страни в Близкия Изток и подчерта, че той е валиден с пълна сила и в момента.