Ситуацията с разпространението на коклюш у нас продължава да се усложнява. Вече има първи смъртни случаи – на две бебета от Кюстендил, съобщи бТВ.

Според информацията децата все още не са били във възраст, в която е можело да им се приложи ваксина.

Две едномесечни бебета от Кюстендил са се заразили и не са успели да преборят болестта, потвърди по-късно главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Те са били в предимунизационна възраст, уточни той.

Децата са от ромската махала на Кюстендил. Едното дете е починало в Националната кардиологична болница, където е било настанено, а другото – в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“, като леталните изходи са настъпили съответно на 10 и на 14 април, но за тях до днес не беше съобщено. Това се случи след като информацията се появи първо неофициално. 

Двете бебета са лекувани правилно, по думите на Кунчев, но медицинска помощ помощ е потърсена късно. При едното първоначално е имало отказ от имунизация, каза главният държавен здравен инспектор на брифинг по тревожната тема.

Под лекарско наблюдения са всички, които са били контактни с починалите бебета. Двете са от една махала, по думите на главния държавен здравен инспектор, но са живеели на сериозно разстояние едни от други и няма данни да са били в контакт.

"Прави се епидемиологично проучване, преценяват се контактните лица, но това е малко ефективно, тъй като причинителят вече циркулира в обществото. Правим, каквото е необходимо, но не можем много да ограничим разпространението", допълни д-р Кунчев. 

Той добави, че случилото се не е изненада за здравните власти. Причината – от началото на 2023 г. в Европа е започнало покачване на заболеваемостта от коклюш. Според официалните данни най-засегнати са децата и младежи на възраст между 10 и 19 години. Между 3 и 8% са засегнатите бебетa до едногодишна възраст.

"Единственото, което може да се направи, е хората да се ваксинират навреме, защото имунизираните боледуват няколко години след ваксинирането, тъй като имунитетът постепенно спада", повтори за пореден път Кунчев.

"Друго, което може да се предприеме при първите симптоми, е хората да търсят лекарска помощ. Заболяването е лечимо и се повлиява от антибиотици", припомни той.

Бумът на коклюша. Силно заразен, с мъчителна кашлица. Кои са най-застрашените?

Случаите на коклюш растат в цялата страна. Според данните в Националния център по заразни и паразитни болести при тях има потвърдени 59 случая само за изминалата седмица.

От началото на годината болните от коклюш са 205. За сравнение през същия период на 2023 г. те са едва четири. Възможно е да заболеят до 10 хил. души, това беше днешната прогноза на главния държавен здравен инспектор. От регистрираните 205 заразени не повече от 10% са хоспитализирани, така че са важни и имунизациите и реимунизациите. Тази година тя е важна при децата, които навършват 12 години.

Сериозна е и ситуацията в София, става ясно от справка на столичната здравна инспекция. За седмица има установени 36 случая.

Заболяването е особено опасно за кърмачета, които не са получили първата си ваксина.

Сред най-разпознаваемите симптоми са кихане, леко повишаване на температурата и пристъпи на кашлица, които не могат да бъдат облекчени. Кашлицата винаги е остра и продължителна, със задушаване и невъзможност да се поеме въздух.

„Изпратили сме писма до Районните здравни инспекции и до Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи. МЗ, НЗОК и ИА „Медицински надзор” ще анализират данните. ОТ вчера сме дали указания за необходимата лабораторна диагностика”, обяви служебната министърка на здравеопазването Галя Кондева.

Ученик и дете на година и половина са сред регистрираните случаи на коклюш в Пловдив. Съобщението идва от шефа на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Пловдив д-р Милена Панайотова. По-малкото дете е контакувало само с родителите си. Под наблюдение са съучениците на по-голямото.

“И при двете заболяването протича леко, благодарение на направените им имунизации и не се е стигнало до приемането им в болница", уточни д-р Панайотова.

Във всички градове се следи ситуацията, която е динамична, но заболелите нарастват. По думите на инфекционисти причината е, че масово у нас родители пропускат или умишлено не поставят ваксините от задължителния имунизационен календар. Така ваксиналното покритие спада и рискът от епидемии вече е съвсем реален. В столичните училища броят на заразените ученици се увеличава.

Държавният здравен инспектор многократно вече предупреждава от заплаха забравените болести да се завърнат и образуват епидемични взривове. Особено в затворени общности и помещения на училища и детски градини.