Страните членки (Съветът) на ЕС решиха днес да включат в санкционния списък 4 лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци. Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение, или наказание, както и за произволното нарушаване на правото на собственост, на личен и семеен живот на палестинците на Западния бряг.

Мерките са наложени в рамките на Глобалния режим на ЕС на санкции за нарушения на правата на човека.

Наказаните организации са „Лехава“ - радикална дясна групировка, изповядваща идеята за еврейско превъзходство, и Hilltop Youth - радикална младежка група, чиито членове са известни с насилствените си действия срещу палестинци и палестински селища на Западния бряг.

В списъка са включени и две водещи фигури на Hilltop Youth - Мейр Етингер и Елиша Йеред. И двамата са замесени в смъртоносни нападения срещу палестинци през 2015 и 2023 г.

Санкционирани са също Нериа Бен Пази, обвинен в многократни нападения срещу палестинци от 2021 г. насам, както и Инон Леви, участвал в редица насилствени действия срещу съседни села от дома си в стопанството Митарим, което е незаконно еврейско селище.

В заключенията си от 21–22 март Европейският съвет призова за незабавно прекратяване на насилието по Западния бряг и в Източен Йерусалим, както и за осигуряване на безопасен достъп до светите места. Лидерите на страните от ЕС осъдиха насилието от страна на еврейски заселници екстремисти, като заявиха, че извършителите трябва да бъдат подведени под отговорност. Те призоваха Съвета да ускори работата по приемането на съответните целенасочени ограничителни мерки.

Европейският съвет осъди и решенията на израелското правителство за по-нататъшно разширяване на незаконните селища в окупирания Западен бряг, като настойчиво призова за отмяна на тези решения.