Страни членки на НАТО, които нямат налични системи за противовъздушна отбрана (ПВО), обещаха финансова подкрепа, за да могат те да бъдат закупени за Украйна.

Това обяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след заседание на Съвета „НАТО-Украйна“. То бе проведено по видеовръзка на ниво министри на отбраната.

Става дума за системи като „Пейтриът“ и САМП/Т.

Столтенберг не уточни кои държави са обещали помощ. Известно е обаче, че България не разполага с такива системи.

„Работим и с индустрията, за да увеличим производството и да преоборудваме системите, за да бъдат оперативни и годни за целта“, допълни той.

Министрите са обсъдили и други спешни нужди на Украйна. На Киев са необходими 155-милиметрови снаряди, оръжия за нанасяне на високоточни удари и дронове.

Всяка страна членка на алианса сама ще реши какво да даде на Украйна, уточни генералният секретар.

Някои от съюзниците са поели конкретни ангажименти на днешната среща. И трябва да очакваме скоро новини по въпроса, увери Столтенберг.

Той припомни, че през седмицата Дания е обещала нова помощ на Украйна. Нидерландия е обявила допълнителна военна подкрепа на стойност 4 милиарда евро. Чехия потвърдила, че е закупила чрез своята инициатива 500 000 артилерийски снаряда.

Столтенберг приветства и напредъка в американския Конгрес, който се очаква утре да гласува критично важен пакет от помощ за Украйна.