„Не искам да развалям празненството за рождения ден, но моето главно послание днес ще бъде за „Пейтриът“.

Това заяви днес при пристигането си в централата на НАТО в Брюксел украинският външен министър Дмитро Кулеба. Той дойде на срещата на колегите му от страните членки на пакта.

Днес външните министри отбелязаха 75-ата годишнина от създаването на НАТО.

„Спасяването на украинските животи, на украинската икономика, на украинските градове зависи от наличието на „Пейтриът“ и други системи за противовъздушна отбрана в Украйна. „Пейтриът“ обаче е единствената система, която може да прехваща балистични ракети“, изтъкна Кулеба.

Той припомни, че само през март т.г. Украйна е била ударена от 94 балистични ракети.

„Доставката на „Пейтриът“ зависи от съюзниците. Те имат доста от тях“, изтъкна дипломат номер 1 на Киев.

Снощи пък Харков е бил ударен с ирански дронове „Шахед“.

„За съжаление, Русия систематично разрушава украинската икономика, убива украинци и също така разрушава нашите градове. Което подхранва руската стратегия за елиминирането на Украйна от картата“, допълни Кулеба.

Съюзниците разбират спешността на въпроса, каза след края на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Поредната страна членка, обявила помощ за Украйна, е Финландия. Това е направено вчера и става дума за пакет на стойност 188 милиарда евро. Столтенберг припомни, че през последните дни Германия е решила да даде близо 600 милиона евро за чешката инициатива за закупуване на боеприпаси за Украйна, както и за решението на Великобритания да предостави 10 000 дрона.

„Но те разбират спешността и когато става дума специално за ПВО. Сега те ще направят проверка на запасите си и на начините как да дадат повече системи, най-вече „Пейтриът“, кактои да гарантират, че намиращите се вече там системи имат боеприпаси, но и също запасни части. Въпросът е да бъдат доставени и прехващачи за намиращите се сам системи“, допълни генералният секретар.

Няколко съюзници обещали да опитат да дадат повече системи за ПВО на Русия. Столтенблерг обаче не пожела да назове имената на държавите.

„Обстановката на бойното поле остава сериозна. Виждаме, че Русия оказва натиск по фронта и мобилизира повече войски, готова е да пожертва хора и техника за незначителни цели. Има две възможности. Едната е  - съюзниците да осигурят повече помощ и Украйна да си върне повече от завзетите земи. Другата е да не можем да направим това и Русия да продължи напред, опасността да се повиши. Единственият начин да се постигне траен и справедлив мир е в силата на украинските въоръжени сили, само така Путин може да бъде убеден, че няма да спечели на бойното поле и трябва да преговаря за приемливо решение, при което Украйна запазва своята независимост. Вярвам силно, че това е възможно“, добави Столтенберг.

Накрая той че попитан и за опитите на властите в Грузия да върнат законопроекта за чуждите агенти. Според Столтенберг това противоречи на укперването на демократичните институции в страната. Тя трябва да работи за реформи, които да я доближат до НАТО и ЕС.