От 2025 г.  се задава голяма вълна от проекти за износ на втечнен газ към ЕС, което ще доведе до значително понижение на неговите цени.

Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след края на специалния Европейски съвет в Брюксел.

„Тези проекти ще увеличат световните доставки на втечнен газ с 50 на сто. Така че се придвижваме от свят на недостиг на газ в свят, където скоро ще наблюдаваме изобилие на синьо гориво на пазара. И като се има предвид значението на втечнения газ в нашия енергиен микс, това ще свали значително цените на газа”, увери тя.

И изтъкна, че настоящите високи цени са пречка пред европейската конкурентоспособност, най-вече при производството на метал, стъкло и торове. Сега е постигната стойност на енергийните разходи от преди началото на войната на Русия в Украйна, но те все още остават високи.

Всяка година 300 милиарда  евро спестявания от ЕС се отклоняват навън, предимно към САЩ, което се дължи на фрагментацията на капиталовите пазари и финансовите системи, каза още Фон дер Лайен. Тя припомни думите на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, че фирмите в ЕС ще могат да набират допълнително около 470 милиарда евро годишно от капиталовите пазари, ако съюзът им бъде завършен.

По думите й влизането в сила на СЕТА – Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада, е дало възможност за износ на храни към Канада за миналата година на стойност 4,5 милиарда евро. Това е с 53 на сто повече, отколкото преди споразумението.

Същевременно ЕС се нуждае от законна миграция, допълни Фон дер Лайен. През 2023 г. в Съюза са пристигнали законно 3,5 милиона чужденци. Те са били поканени от работодатели. Това е три пъти повече от броя на незаконно дошлите мигранти, изтъкна председателят на Комисията.

Необходимо е в ЕС да бъде въведен единен подход по въпроса за фалитите, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Така той коментира  доклада за европейската конкурентоспособност, изготвен от бившия италиански премиер Енрико Лета, който бе обсъден от лидерите на страните членки.

„Трябва да сближим условията за работа на дружествата, да насърчим инвестициите и достъпа до финансиране“, допълни Мишел.