Тази седмица в Столичния общински съвет се проведе извънредно заседание на комисията по екология - с основна тема чистотата на въздуха в София.

Защо тази тема се повдига сега, а не, както е традиционно, в края на годината, когато стане студено, мрачно и мръсно, така че софиянци виждат чистотата на въздуха с очите си.

Работи ли програмата за подобряване на качеството на въздуха, наследена от предишното ръководство на Столична община - в лицето на ГЕРБ и Йорданка Фандъкова?

И има ли възможност новото ръководство да прави някакви промени по нея?

По тези - и други - теми разговаряме с Надежда Бобчева, зам.-кмет по екология и зелени системи.

"Това, че въздухът в София се подобрява в последните години, не значи, че е чист. Да, положени са усилия, изхарчени са страшно много пари за тази програма.

И в момента се намираме посредата - минали са три години, остават още три. За нас е изключително важно да се направи една междинна оценка - какво е стартирано, какво не е стартирано, нужни ли са тези средства и какво можем да направим повече", заяви тя.

Софиянците приемат въздуха като даденост, но цената, която плащаме за мръсния въздух, заслужава внимание винаги, добави тя.

Колко струват печките и климатиците, които се заменят по програмата?

Как ще се приложи мярката за ниска емисионна зона, идея на ДБ в миналия мандат, но сериозно променена от ГЕРБ?

Ще има ли нови станции за мерене на чистотата на въздуха?

Ще могат ли да се включат гражданските станции, които са много повече?

Отговора на тези и други въпроси гледайте и чуйте в Z-Каст 153:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.