Американско оръжие може да стигне фронта в Украйна "много бързо". Това обяви говорител на Пентагона след вчерашния вот в Камарата на представителите, при който най-накрая бе вдигната наложената от републиканците блокада върху помощта за украинските защитници, предаде Ройтерс.

Обещанието идва в момент, когато Киев е в очакване на следващата голяма руска офанзива. Според различни прогнози тя може да стартира през юли, август или септември. 

Според източници на "Вашингтон пост" Министерството на отбраната е ускорило подготовката за осигуряването на военната помощ за Украйна още преди гласуването в Камарата на представителите поради опасенията относно способността на Украйна да устои на руския натиск в Донбас. Висши американски военни служители предупредили, че всяко забавяне в предоставянето на подкрепа може да доведе до значителни териториални загуби и опустошителни жертви за украинските сили.

Решението на Камарата на представителите във Вашингтон да одобри военна и финансова помощ от близо 61 млрд. долара е мощен сигнал към Кремъл, че Съединените щати няма да изоставят Украйна, както изоставиха Афганистан, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

По думите му вотът на Камарата на представителите ще предотврати разширяване на войната в Източна Европа и ще съхрани живота на хиляди хора.