"След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на основание чл. 99 ал. 5 на Конституцията държавният глава Румен Радев назначи Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи, а Георги Тахов - за служебен министър на земеделието и храните.

Със същия указ държавният глава освобождава Стефан Димитров от длъжността служебен министър на външните работи, а Кирил Вътев - от длъжността служебен министър на земеделието и храните."

Това съобщиха от прессекретариата на Румен Радев.

Така официално, от четвъртия опит, служебното правителство на Главчев най-сетне се сдоби с ключовия министър на външните работи. Тоест - министър-председателят ще съвместява и тази функция.

Сагата

Външно министерство се превърна в най-спорното министерство в кабинета на Главчев, след като бившият шеф на Сметната палата първо предложи анонимният Ивайло Ценов - консул във Виена (т. е. занимава се с документи на български граждани), после го смени с дипломата от кариерата Стефан Димитров, след това по заръка на партийния си лидер Бойко Борисов реши да замени Димитров със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, а накрая предложи себе си.

До патовата ситуация се стигна, след като Радев отказа да назначи Митов с мотива, че не може в служебния кабинет да има ярка партийна фигура - още повече предложена от лидера Борисов. Макар от ГЕРБ да опитаха да "замажат" като обявиха, че Главчев първо говорил с Митов, а чак после Борисов направил публичното си изявление, че го иска начело на МВнР и това било "абсолютно съвпадение", в крайна сметка миналата седмица Митов сам се оттегли.

Тогава служебният премиер обяви, че ако президентът не приеме предложението му за министър, той ще носи отговорността за МВнР.

В събота пък лансира себе си за поста, а в отговор Радев заяви, че каквото му предложат, това ще подпише, макар да намира концепцията премиер да е и външен министър за екзотична.

Такава бе идеята на ГЕРБ и при преговорите с "Продължаваме-промяната-Демократична България" - Мария Габриел да съчетава и двата поста. Тогава Габриел бе взета на подбив - заради справка от журналиста Георги Милков, според която Фиджи, Самоа и Катар са трите държави в света, в които един човек съвместява постовете на министър-председател и външен министър. От 5 февруари и в Йемен е така, показа проверка и на Клуб Z.

В случая обаче има още едно обстоятелство - че Главчев като министър ще трябва да организира и изборите в чужбина. Извън редовите задължения на един премиер и един титуляр на МВнР.

Очаквана бе смяната и на министъра на земеделието Кирил Вътев. Вътев бе министър и в кабинета "Денков" и остана на поста и в служеното правителство, като Главчев изтъкна при представянето му нуждата от довършването на реформи в сектора. Само седмица по-късно вече обяви, че не може да работи с този министър и случайно или не предложи Георги Тахов, шеф на Държавен фонд "Земеделие" за нов титуляр. "Случайно", защото именно ГЕРБ искаше Тахов начело на МЗХ по време на преговорите за продължаване на съвместното управление с ПП-ДБ.