В дипломатическите мисии в София сигурно вече се събуждат с въпроса: Добър ден, а днес кой ще е външен министър на България, знаете ли?

Може би и проверяват дали освен МВнР, служебният премиер Димитър Главчев не е поискал да вземе и някое друго министерство на ръчно управление.

Ситуацията е динамична, както гласи универсалното клише. Заедно с това е и със силен полъх на вече видяно и преживяно – особено откъм кадровите инициативи на новия кабинет.

А въпросът за външния министър е доста подвеждащ, както ще стане ясно от краткия преглед на обратите, които претърпя тази сюжетна линия през изминалата седмица.

Кой и какво каза?

„Министър на ден и половина“

"Министър на ден и половина" беше наречен външният министър Стефан Димитров, който Главчев поиска да бъде сменен с Даниел Митов по-малко от седмица, след като служебното правителство влезе в действие. Последва и предложение за друга смяна, явно с идеята да бъде предразположен президентът Румен Радев – на земеделския министър: Георги Тахов да заеме мястото на Кирил Вътев.

Постът „външен министър“ става нещо като обсесия в родната политика. След проточилите се скандали, в които ГЕРБ и ПП-ДБ още в периода преди провалената ротация се надцакваха – Денков да оглави МВнР, или Мария Габриел да е хем премиер, хем външен министър, сега при служебното правителство върви нова серия. Главчев първо предложи известния само на него консул във Виена, после Стефан Димитров (който "внезапно" по-късно се оказа брат на Георги Димитров и се опитвал да изменя външнополитическия курс на страната, но защо и как това се разбра чак след като беше назначен…), а миналия понеделник вечер вече недоволен, искаше Даниел Митов. Накрая предложи от немай къде и себе си дори.

През цялото време поддържаше версията – с променлива, но не с висока степен на убедителност, че всички предложения му хрумват единствено и само на него, като на премиер на независимо от всички партии служебно правителство.

"Абсолютно съвпадение"

„Абсолютно съвпадение“ – така Борисов  обясни странната хронологическа и логическа връзка между негово изказване пред партийния актив в "Подуяне" с критики към действия и бездействия на "министъра на ден и половина", съпроводени с висока степен на императивност, и последвалата светкавична реакция на Главчев.

Борисов обяви тогава:

"Ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той (външният министър, б.а.) променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия".

И добави, че ако служебният премиер не реагира, Борисов ще направи така, че "да се съобрази впоследствие".

Версията за „абсолютното съвпадение“ (става дума за някаква телепатична връзка вероятно) брани и Главчев, пак малко след Борисов - „Предложенията са изцяло мои“.

И разясни как станали нещата - просто така се случило...

„Просто така се стекоха обстоятелствата, че се появиха призиви от партийни събрания. Само, че те бяха последствие от разговорите, които проведох и това не е трудно да се провери.

Закъснението в 22 часа вечерта при първото ми предложение (за Даниел Митов – б.р.) се дължеше на това, че изчаквах комуникация с президента, защото смятам, че така е коректно“.

"Пуделщина в политиката"

Президентът Румен Радев реагира със съмнения в независимата и свободна воля на Главчев.

„Аз много се надявам г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник", обяви той.

„Разкриха се“ – констатира Лена Бориславова от ПП.

А лидерката на БСП Корнелия Нинова направо призова:

„Сменете Главчев, това прилича на пуделщина в политиката.“ (Пуделите за политическа употреба са много на мода напоследък -бел. ред.). Като добави: "Утре Борисов може да нареди на Главчев какви да са резултатите от изборите…“

След което БСП смело и съвсем не предизборно реши въпреки правната абсурдност, да поиска вот на недоверие на служебен кабинет.

 „Ябълката на раздора“

„Не искам да съм ябълката на раздора“ – така Даниел Митов обяви отказа си в петък, а преди това Радев го атакува, че не може „зам.-председател на партия (ГЕРБ-бел.ред) да е външен министър в служебно правителство“. 

„Смятам, че България трябва да е с про-НАТО позиция, каквато имам и аз самият. Разочарован съм от позицията на ПП-ДБ, които застанаха зад президента. Мога сега да успокоя президента - господин президент, с Вас са.

Сега отговорността за външно министерство е на президента Румен Радев, той ще носи отговорност за министъра. А на Стефан Димитров брат му - Георги Димитров лично съм го уволнявал от МВнР два пъти", обяви той като прехвърли стрели към ПП-ДБ и реши да сложи коалицията в един смислов ред с Радев.

План Б, кастинг...

Главчев отговори, като продължи с клишираните образи, че няма "план Б". 

„Нямам намерение да предлагам нов кандидат. Не беше издаден указ. Това не е кастинг за министри на външните работи, аз не мога да ги вадя от ръкава си. Нямам откъде да търся нов кандидат", възмутен обяви служебният премиер в петък вечер по "Панорама".

В събота пообед обаче план "Б" се появи. Взет назаем от Мария Габриел, или от някой друг, без връзка с ГЕРБ. И въпреки че Главчев няколко дни твърдеше, че при тези обстоятелства отговорността остава на Радев, вече имаше ново предложение – самият служебен премиер да поема и МВнР.

„И Главчев ли иска да пътува?“ – попита по този повод Нинова, като препрати към по-раншно обвинение на ГЕРБ, че Денков искал да е външен министър след ротацията, за да пътува.

Чий е кабинетът?

И през отминалата седмица Борисов отдели доста време да обяснява, че служебният кабинет не е на ГЕРБ, макар и доста кадрови назначения и действия да го опровергаваха. Докато защитаваше кандидатурата на заместника си в партията, той обяви, че половината от министрите в правителството са на ПП и ДБ (кои точно, не се разбра). На ГЕРБ бил само министърът на отбраната, а партията била готова да поеме отговорност и за външния министър, ако е Митов. А новият му рефрен се оказа: Така е преценил Главчев.

"Как ние позволяваме в това правителство да са половината министри от ПП и ДБ. Колко народ са изчегъртали. Аз трябваше да им отговоря - че не съм съгласен, но така е преценил Главчев."

Сарафов като скрития коалиционен партньор

Друга интерпретация по темата „чий е кабинетът“ разви съпредседателят на ДБ Христо Иванов. В която ГЕРБ играе ролята на невинно дете, примамено от лоши другари.

Според Иванов главният прокурор Борислав Сарафов е "скритият коалиционен партньор в служебното правителство"

“От ГЕРБ трябва да решат дали ще позволят да бъдат вкарани в сглобка, която Пеевски в момента програмира с този състав и тази скрита архитектура на служебното правителство. Сглобка, която се формира от Пеевски, прокуратурата, Радев и кръгове около него.

Нали виждате очертанията на едно ново мнозинство? ГЕРБ трябва да реши дали ще влезе в това, или да продължим усилията за реформи. Въпросът е към тях”, добави той, като пробва тактика, прилагана и от Борисов по отношение на ПП и ДБ - на вкарване на разделителна линия между ГЕРБ и Пеевски.

Дали подобна риторика насред предизборна кампания и преднина на опонента от около10 на сто е работеща, времето ще покаже.

"Кой е мафия"

А докато Христо Иванов отправяше призивите и въпросите си към ГЕРБ, от партията на Борисов с любезното съдействие на ДПС и сие матираха с няколко предварително планирани хитри хода управителя на НЗОК (кандидатура на ПП-ДБ) и оставиха начело предложения и избран с техните гласове сред поредица от скандали подуправител – Момчил Мавров. Така Касата и нейният "скромен" над 8-милиарден бюджет също вече са под управлението на иначе обезвластената - по Борисов - партия.

И малка сценка от „дискусията“ по подадената-оттеглена-гласувана въпреки оттеглянето оставка на шефа на Касата. С вечния въпрос "кой е мафия".

"Кой принуди Михайлов да подаде оставка?! Някой в тази зала му се обади! Това означава, че той е зависим. Ето така управлява мафията", бурно реагира от трибуната Костадин Ангелов, председателят на здравната комисия от ГЕРБ.

"Точно вие да говорите за мафия!", отвърнаха му от ПП-ДБ.

А Кирил Петков се възмути: „Това прилича на диктатура“.

Антигерой

Сваленият главен прокурор и вече партиен лидер Иван Гешев реши да напомни за себе си с юнашката реплика:

„Трябваха ми още две седмици, за да арестувам Бойко Борисов“.

Добре се е прикривал, несъмнено. А думите му се превърнаха в поредния пример в добре развити в българската политика жанр „героизъм със задна дата“.

На левия фронт все така само привидно е спокойно

„В ръководството на БСП са зелени еуглени, чехълчета, фикуси“ – демонстрира познанията си по едноклетъчни организми сегашният евродепутат от левицата Петър Витанов, като пропусна само амебите в това изброяване, с което атакува соцлидерката и приближените ѝ.

И острото му изказване беше само един изблик на нестихващото напрежение в и около БСП. Както и - Ваня Григорова, която иска да прави лява листа за евровота, новото ръководство на соцпартията в София, начело с вярна партийна функционерка, с което според Нинова приключвала сагата в столицата.

Евровотът обаче обещава нов рунд на сблъсъци в БСП - на прониновисти и останалите.

20-хилядниците

След четирихилядниците – по Лена Бориславова, има наддаване, инфлацията оказва влияние и в тези услуги. Появи се и нов термин - 20-хилядниците. Не става дума за пропътувани километри, някакви рекорди, разговорът е за пари и за влияние.

Новият актуален „термин“ дойде от разказ на Кирил Петков пред Сашо Диков в „ЕвроДикoff“ по „Евроком“.

"Идват при мен като премиер, месец след встъпването ми в длъжност, едни хора и казват – няма да споменавам имена, всички ги знаете...

Та казват „Добър ден, ние сме независими анализатори, политолози и искаме договор  с вас от 20 000 на месец и ние ще казваме точките по медиите, които вие искате. Ние с телевизиите сами ще се оправим.“ Питам: за какво 20 000, как така? Казват – да ви се чува думата. В противен случай какво се чува – вие казвате нещо, вашият опонент казва нещо и ние, анализаторите, повтаряме думите на опонентите, докато вашите гледни точки изчезнат напълно", разви той схемата за прокарване на медийно влияние.

„В България колкото си по-силен, толкова по-малко знаят за теб. Обратното на това, което казват за теб. Примерно един Борисов – той говори много, уж решава много. Но от моя гледна точка и той не е свободен. Борисов е зависим. От тази перманентна власт, която е в ръцете на един човек. И това е господин Пеевски“, обобщи той.

Актуалният въпрос и днес е КОЙ – макар и в по-скромната си подверсия: кой ще е външен министър и за колко време. Няма за какво да се тревожим, в света всичко е от мирно, по-тихо, нали?