Корейският техногигант Samsung въвежда политика за шест дни работна седмица - но само за висшите мениджъри. Това е една от спешните мерки за справяне с проблемите на компанията, която показа лоши резултати през отминалата 2023 г.

Много от тях са свързани с макроикономическ ипроблеми - нарастващите разходи по заеми, цените на петрола, обезценяването на корейския юан.

Представител на компанията е коментирал пред корейски всекидневник решението така:

"С оглед на това, че представянето на нашите основни подразделения, включително Samsung Electronics Co, не отговори на очакванията през 2023 г., въвеждаме шестдневната работна седмица за висшия мениджмънт, за да внесем чувство на криза и да положим всички усилия за преодоляване на тази криза."

Samsung се сблъсква и с нарастващата конкуренция в производството на чипове от най-ново поколение - тези, нужни за големите езикови модели с изкуствен интелект. Основен конкурент им е друга корейска компания - SK Hynix, някога известна като Hyundai Electronics.

В някои подразделения на техногиганта мениджъри вече доброволно работят 6 дни в седмицата. Това е на фона на множеството призиви по света работниците да минат на 4-дневна работна седмица.