Политическа партия (ПП) "Средна европейска класа" (СЕК) напуска коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Това се посочва в позиция, публикувана на официалната интернет страница на партията.

От партията пишат в позицията, че "с пълна отговорност към всички избиратели и граждани, както и към бъдещето на страната" са взели решение да не приемат поканата за продължаване на участието си в текущия коалиционния формат за предстоящите избори и да напуснат коалицията с "Продължаваме промяната -Демократична България". От СЕК допълват, че решенията им за подкрепата при създаването на "Продължаваме Промяната" през 2021 г. и за участието в коалицията (ПП-ДБ) са били обосновани от убеждението, че е важно да работят за постигане на реформи и промени, които са от съществено значение за бъдещето на България и които да бъдат в "противовес на досегашния порочен модел на ГЕРБ и ДПС". 

Според "Средна европейска класа" решението на ПП-ДБ "да обедини усилия с ГЕРБ и ДПС" е доказало, че по този начин не могат да се противопоставят на "техния порочен модел". "Считаме, че нашите ценности не могат да бъдат променяни и съвместната работа с този състав на ГЕРБ и ДПС за нас е невъзможна. Затова ние не можем да останем част от съюз, който допуска да се работи с корумпирани представители на политическите партии от ГЕРБ и ДПС, които служат единствено на бизнес кръговете, вместо да служат на народа и обществото", заявяват от СЕК.

От партията информират за предстоящо заседание на СЕК, на което следва да се вземе решение относно участието на партията в предстоящите предсрочни парламентарни избори и изборите за Европейски парламент.

Пред БТА Константин Бачийски, народен представител от парламентарната група "Продължаваме промяната - Демократична България" и част от Изпълнителния съвет на СЕК, коментира проведеното снощи заседание на съвета, на което е било взето решението днес от СЕК да не подпишат коалиционното споразумение с ПП-ДБ. 

Дотук от коалицията ПП-ДБ излязоха "Зелените", които бяха част от коалицията "Демократична България" и ние които бяхме част от коалицията "Продължаваме промяната". Ние бяхме една от партиите, които участвахме в създаването на коалицията през 2021 г. точно като алтернатива на управлението на ГЕРБ и ДПС, добави Бачийски.

"Аз не гласувах за състава на кабинета "Денков" именно заради влиянието на ГЕРБ и ДПС в него. През последните три парламентарни избори ние говорихме, че ще бъдем алтернатива на този порочен модел", коментира депутатът. Не гласувах и доста други спорни за мен решения, които увеличават влиянието на ГЕРБ и ДПС в обществения живот на България, включително и не подкрепих решението Десислава Атанасова да стане конституционен съдия, каза още той. 

Едно е да си взаимодействаш с ГЕРБ и ДПС на ниво законопроекти и решения, съвсем различно е да поставяш техни лица в кабинета. Слагането на хора, които са зависими от тези партии, е неприемливо за нас, заяви Константин Бачийски. 

По думите му е по-честно и справедливо за избирателите на СЕК да заявят позицията си предварително, преди изборите за национален и европейски парламент. Бачийски съобщи, че тази вечер Изпълнителният съвет на СЕК отново ще заседава, за да вземат решение дали ще участват в друга коалиция или да пропуснат тези избори. Имаме покана от няколко коалиции, добави Бачийски. 

Решението за създаване на кабинет с участието на представители, излъчени от ГЕРБ и с подкрепата на ДПС, разочарова голяма част от привържениците, които бяха гласували за ПП-ДБ, точно за това да бъдат алтернатива на това порочно управление, коментира още депутатът. 

По време на преговорите за ротацията от "Средна европейска класа" обявиха, че не подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ-СДС. 

"Продължаваме промяната - Демократична България" отново заедно на изборите

Лидерите на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) – Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха споразумение за общо участие на предсрочните избори за народни представители и вотът за членове на Европейския парламент от България на 9 юни 2024 г. Това съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната” (ПП).

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ се явяват заедно на избори за трети пореден път. Коалицията се доказа като устойчив формат, който обединява гласовете на цялата демократична общност, добавиха от ПП.