Комплексът „Камчия“ трябва да бъде конфискуван като руски актив, заяви българският евродепутат Александър Йорданов от ГЕРБ-СДС и Европейската народна партия (ЕНП).

Той се изказа на дебат в Европейския парламент в Страсбург как да бъдат използвани замразените в ЕС руски активи в полза на Украйна.

„Сега внимание. В България, на брега на прекрасното Черно море, на европейската граница, се намира една територия от близо 470 000 квадратни метра, която е изцяло собственост на кметството на град Москва. Тя е по-голяма от Ватикана. Руската столица е придобила тази собственост преди близо 20 години и е изградила постепенно център за прокарване на своите интереси в Европа. Сергей Лавров (външният министър – б.р.) определи тази руска база като, цитирам, „идеален образец на руската мека сила“, която е в основата на концепцията „Руски свят“. А това е концепцията, която днес е аргумент на Русия за агресията срещу Украйна. Предлагам Европейската комисия да проведе незабавно среща с българското правителство и в най-кратък срок да се вземе национално отговорно решение за отнемане на този руски актив. На територията на нашия Европейски съюз не трябва да съществуват руски бази“, каза Йорданов.

Той също така настоя всички замразени руски активи да бъдат използвани за компенсиране на щетите, нанесени на Украйна. Това според него трябва да стане чрез т.нар. инструмент на противодействие, който позволява да се изземат замразени активи чрез национални законодателни и изпълнителни актове.

Йорданов не е доволен и от предложението на върховния представител за външната политика Жозеп Борел в помощ на Украйна да бъдат използвани само генерираните годишни лихви от замразяването на активите, възлизащи на 3 милиарда евро.

„Документираните щети се изчисляват на 400 милиарда евро. Нима цял век ще възстановяваме Украйна“, попита евродепутатът.

Борел припомни, че е предложил преди месец на страните членки (Съвета) на ЕС 90 на сто от тези приходи да отиидат за увеличаване на военната помощ за Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ). Останалите 10% са за бюджета на ЕС, с който да бъдат събрани средства за подкрепа на възстановяването на Украйна и на отбранителната индустрия.

Първоначално е било планирано лихвите от зарразените активи да отидат изцяло за възстановяването на Украйна.

„Но преди да мислим за възстановяване, трябва да мислим как да избегнем разрухата. Колкото е по-малка тя, толкова по-малко ще възстановяваме. Само в Донецка област, частично окупирана от Русия, има градове, които вече са изтрити от картата – Маринка, Угледар, Бахмут. Над 100 000 жилищни сгради са разрушени“, изтъкна Борел.

Той поясни, че засега бюджетът на ЕС не може да бъде използван за военни цели. Именно затова е създаден ЕМПМ, който не е част от него, а от междуправителствения фонд.

Борел изрично подчерта, че неговата инициатива засяга само печалбите от завмразяването на активите, но не и самите активи, нито капитала.

За действията на ЕС в тази насока е необходима стабилна правна база и  въпросът се проучва, допълни върховният представител.

„Има една българска поговорка - който чупи, той ще купи“, обърна се към Борел друг български евродепутат – Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП).

По думите му е логично тези, които с бомби, танкове, дронове разрушават цивилна инфраструктура, болници, училища, жилища, културни институции и безброй други сгради, да носят и финансова отговорност за щетите, които са причинили.

„В правото е пределно ясно – който нанесе щети на чуждо имущество, носи отговорността да ги възстанови. Няма по-логично от това руските активи да се използват за възстановяването на Украйна. Човешкият живот, за съжаление, не може да се върне, и страданията, причинени от Путин, няма как да бъдат изплатени. Но може поне инфраструктурата да бъде възстановена. Кремъл започна тази война, не Украйна, не ЕС, не НАТО. И затова Русия носи пълната отговорност, включително финансова, за възстановяването на нанесените щети. Стига бавене, г-н Борел. Моментът е критичен и трябва да се действа бързо, категорично и смело“, призова Ковачев.