Сенатът на САЩ одобри с огромно мнозинство (79 срещу 18 гласа) пакет от 95 млрд. долара за предоставяне на помощ на американски съюзници - Украйна (61 млрд. долара), Израел (26 млрд. долара, от които 9 са предназначени за хуманитарни цели в Газа) и Тайван (8 млрд. долара). Четвърта група от мерки засяга специфични разпоредби за прехвърляне на замразени руски активи в Украйна, както и нови санкции срещу Русия, Китай, "Хамас" и Иран.

Разглежданият в Сената пакет попадна в горната камара след одобрението му на 20 април в долната - Камарата на представителите. Той беше внесен за гласуване с широка двупартийна подкрепа, преодолявайки твърдата съпротива на твърдите "тръмписти", които в продължение на два месеца заплашват, че ще свалят от поста собствения си председател на долната камара Майк Джонсън, ако реши да подложи по-ранен пакт (с почти идентични средства) на гласуване.

Днес президентът Джо Байдън официално ще сложи подписа си под пакета, с което той ще влезе в сила. Пентагонът по-рано съобщи, че още преди гласуванията в двете камари на Конгреса са били взети необходимите логистични мерки американско оръжие да бъде изпратено на Украйна "много бързо". 

Украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарност на американските законодатели за одобряването на "жизненоважна" помощ за Украйна.

"Това гласуване засилва ролята на Америка като фар на демокрацията и лидер на свободния свят", заяви Зеленски в изявление в Х.

Вотът в Сената бе приветстван и от лидера на мнозинството в камара - демократът Чък Шумър. 

"Този законопроект за националната сигурност е една от най-важните мерки за защита на американската сигурност и сигурността на западната демокрация, приети в Конгреса от много време насам", обяви той.

Шумър добави, че след вота е изпратил лично послание на Зеленски в "Телеграм", което гласяло.

"Добре, направихме го. Сега спечелете тази битка".