Евродепутати се опасяват от руска намеса на предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти.

Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и ефекта им върху ЕС. Текстът за страната ни се съдържа в проекта на Европейската народна партия (ЕНП) – първата политическа сила в Европейския парламент. Сред вносителите й е евродепутатът от тази група Андрей Ковачев.

Резолюцията трябва да бъде гласувана утре в пленарна зала в Страсбург.

[Европейският парламент] е обезпокоен от достоверните съобщения за засилените руски опити за намеса в предстоящите избори за българското Народно събрание на 9 юни 2024 г.; изразява сериозно безпокойство от съществуването и руския контрол върху мрежа на агенти за дезинформация, активни в социалните медийни платформи, академиите, НПО и политическите партии; сериозно е обезпокоен поради многобройната собственост на територията на България, притежавана понастоящем от руските власти, някои от които са от стратегическо значение и които служат за центрове за руско влияние и въздействия върху демократичните процеси в страната“, се казва в текста.

Конкретни имоти не се споменават. Очевидно обаче един от тях е комплексът „Камчия“, притежаван от московското кметство. Вчера евродепутатът Александър Йорданов поиска той да бъде конфискуван, тъй като е база за прокарване на руските интереси в Европа.

Утре евродепутатите ще гласуват още една резолюция за Русия. Тя е посветена на проведените преди месец президентски избори. Почти всички парламентарни групи смятат изборите за непрозрачни. Някои от тях призовават ЕС да не признава Владимир Путин за легитимен президент.

Андрей Ковачев е сред вносителите на текста на ЕНП и на тази резолюция.