Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Приложението принадлежи на китайската компания ByteDance, която "има задължения към китайското правителство", казва Рей в ексклузивно интервю за Ен Би Си Нюз, до което АФП си осигури предварителен достъп.

"Когато разсъждават върху властта, достъпа, технологичните способности и контрола, с които разполага "ТикТок", американците трябва да се попитат какво мислят за тази власт, за този достъп, за тези способности и за контрола, с който разполага компанията собственик на "ТикТок", китайското правителство и, в крайна сметка, китайските разузнавателни служби", изтъква директорът на ФБР.

Конгресът на САЩ одобри голям помощен пакет за Украйна, Израел и Тайван. В рамките на този пакет се съдържа и ултиматумът по отношение на ByteDance. Ге ще трябва или да спрат платформата, или да я продадат на местна компания.

Американските власти твърдят, че TikTok дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира своите 170 милиона потребители в Съединените щати.