Не може да има сглобка с хора, които не си дават реална представа за това, което са сътворили, за това, което може да се направи, а търсят по всякакъв начин да прехвърлят собствената си вина на някой друг

Това каза в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на журналистически въпрос за разговори с "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) за съвместно управление след вота. Така той коментира и изявлението на "Продължаваме промяната - Демократична България, според което ГЕРБ и ДПС са саботирали съдебната реформа и заради това България отново губи европейски пари.

"Отново сглобка – много зависи кой как ще се представи, кой от тях има интегритет, за да участват в подобни разговори. Не мога да повярвам, че ПП-ДБ са казали такова нещо, че ГЕРБ са виновни за това, че се бави вторият транш по Плана за възстановяване

Преди 3 години ГЕРБ вкара България в европейския банков съюз, в еврозоната, остави абсолютно готов, договорен с Еврокомисията План за възстановяване. Да кажеш, че ГЕРБ са виновни, е несериозно. Акад. Денков да отговори защо 3 години, след като бяха в кабинети, само България нямаше план", настоя Борисов.

И допълни:

"Три години те бяха министри, премиери - служебни или не. Над 20 закона сме приели заедно по Плана за възстановяване и сега, когато сме в предизборна кампания, след три години бездействие, да кажеш, че ГЕРБ са виновни, просто не е сериозно. Търсят по всякакъв начин да прехвърлят собствената си вина на някой друг. Николай Денков да каже за тези три години какво са сътворили, освен да плащат с парите, които завариха – какво построиха, какво направиха, къде инвестираха, за да носи печалба".

За служебния премиер Димитър Главчев Бойко Борисов каза, че е много е трудно да си служебен премиер без парламентарно мнозинство.

"Много е трудно да не си работил тази работа и да ти се стовари всичко на главата и всички партии да се стараят да са далече от теб, а цялата отговорност да стовари на един човек. В сферата на отбраната, в сферата на енергетиката – служебният премиер може да разчита на пълна подкрепа от ГЕРБ", подчерта Борисов. 

Делян Пеевски: Лично аз поканих Елена Йончева в евролистата на ДПС

ДПС няма да работи с "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), ако се докаже от правоохранителните органи "всичко, което видяхме като обвързаности с контрабанда, тези пудели, влачещи пачки", коментира в кулоарите на парламента председателят на партията Делян Пеевски. Той подчерта, че всички тези твърдения трябва да се докажат по надлежния начин. Това, което видяхме, е чудовищно и мисля, че такива хора нямат никакъв интегритет, посочи той.

Бойко Рашков няма място в политиката, а "видяхме къде има място за него - по трапезите", коментира още съпредседателят на ДПС.

За коалиция с ГЕРБ след изборите, заяви, че не е редно да се говори сега, нека хората първо да  дадат вота си.

"Ако някой е саботирал съдебната реформа, ПП-ДБ я саботира с това, че направиха да няма ротация", каза още Пеевски.

Елена Йончева е била поканена лично от него да бъде кандидат на Движението за член на Европейския парламент от гражданската квота. Пеевски уточни, че тя все още не е дала съгласието си, в момента тече процес по номинации.

"Йончева е независим човек, който е доказал, че защитава свободата на журналистите, на медиите, на хората, ние винаги сме имали гражданска квота и смятам, че тя е един достоен представител на тази квота", подчерта Пеевски.