Ходът на Делян Пеевски с номинацията на Елена Йончева за евродепутат от ДПС трябва да бъде много внимателно анализиран. Това заяви лидерът на “Да, България” Христо Иванов, след като обединението ПП-ДБ се регистрира за участие на предстоящите европейски и предсрочни парламентарни избори.

"Интересни са позициите на Елена Йончева по отношение на войната в Украйна и мобилизацията на Запада да спре руската агресия. Къде стои Елена Йончева и къде Делян Пеевски, привлякъл я по този картинен начин?", попита Иванов, визирайки заявени позиции от ДПС като “партия с евроатлантическа ориентация”.

Йончева доскоро бе евродепутат от БСП, която не подкрепя даването на помощ на Украйна.

Иванов подчерта, че ПП-ДБ ще работи за конкретни институционални промени, които бяха осуетени в отиващия си парламент. Той заяви, че България е изпратена на избори именно, за не бъдат довършени започнатите реформи в областта на съдебната власт, регулаторите и службите. И уточни още, че в следващото Народно събрание ПП-ДБ ще търси само и единствено такова мнозинство, готово да завърши тъкмо тези реформи.

"Ние предложихме проект за споразумение, който много ясно очерта конкретните реформи, в името на които сме готови да работим. Оставаме твърдо на тази позиция. Червените линии пред себе си ще ги слагат онези, които не искат реформи. Ние сме политици, поставяме ясно приоритетите си и не участваме в някакво риалити шоу, за да се занимаваме с това, дали сме подведени, или не", заключи Иванов.