Приемам номинацията на ДПС-Благоевград да участвам в кампанията като кандидат за евродепутат като признание за всичко, което съм постигнала в Европейския парламент за България.

Това коментира за БТА Елена Йончева и благодари за това на структурата на Движението.

"Както неведнъж съм казвала публично, решението дали ще се кандидатирам зависи от това дали ще мога да продължа битките, които съм водила през последните пет години за страната си и дали ще получа подкрепа за това, а именно - спиране на безконтролната миграция; спиране на трафика на хора(каналджийството); работещи мерки срещу корупцията на национално и на европейско ниво; защита на журналистите от цензура и политическо преследване", отбеляза Йончева.

"Като евродепутат успях да направя пробив по редица теми, добави тя. Водих преговори по цялостното законодателство в Пакта за миграция като председател на групата, с представителите на Европейската комисия и Съвета. След пет години пактът беше приет. Той отменя несправедливия за България Дъблински регламент. И ще спомогне за намаляване на безконтролната миграция", посочи още Йончева.

Малко по-рано от ДПС-Благоевград съобщиха, че на заседанието на Областния съвет на партията е взето решение сред издигнатите за кандидати за членове на Европейския парламент да бъде и Елена Йончева. За водач на листата, без изненада, е предложен съпредседателят на партията Делян Пеевски, а Йончева трябва да се явява гражданска квота.

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. ДПС пък е част от либералната "Обнови Европа".

Както е известно, нито един сегашен евродепутат, влязъл с листата и гласовете на БСП, няма отново да намери място в нея за предстоящия на 9 юни вот. Всички представители на левицата в ЕП са в обтегнати отношения с лидерката Корнелия Нинова.

Нинова: Зависимостите лъсват

"Рано или късно зависимостите лъсват. За мен много по-рано от вчерашния ден, когато вие научихте за тези зависимости. Това дава обяснения за прекратените ни отношения с Елена Йончева много преди вчерашния ден", коментира пред медии Нинова.

"Аз съм удовлетворен, че работата на Елена и на другите ми колеги се оценява – дори и извън рамките на собственото им политическо семейство", коментира и колегата на Йончева в ЕП - социалистът Петър Витанов.

Витанов бе изключен от БСП преди време - заради опозиция на "Позитано" 20.

Нова тв цитира и Илхан Кючюк (ДПС).

"Тя е номинирана още в понеделник от една от основните ни партийни организации – тази в Благоевград. Традиция на ДПС е в листите ни да има представители на партията, доказали своята лоялност, авторитет и работа през годините, както и да уважаваме и избора на нашите членове и симпатизанти, когато говорим за по-широк кръг от хора, тоест - гражданска квота. Г-жа Йончева беше припозната на областното ни заседание като един от възможните кандидати на ДПС в листите на предстоящите европейски избори. Това не е някаква особена новина за нас. Имаме такава традиция. През годините много авторитетни хора от гражданската квота са попадали в листите на ДПС. Няма да скрия, че години наред с нея сме работили по утвърждаването авторитета на България. Включително и по важна тема като присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство", заяви евродепутатът на Движението.