Европейската комисия отпусна днес на Украйна втори транш в размер на 1,5 милиарда евро от предназначеното за страната изключително мостово финансиране.

То е резултат от положителната оценка от страна на ЕК на договорените с властите в Киев политически условия, свързани с реформите в областта на съдебната система, борбата срещу прането на пари, управлението на публичните финанси, бизнес средата и селското стопанство, както и изискванията за докладване, за да се гарантира прозрачното и ефективно използване на средствата.

Първият транш бе отпуснат през март. Той бе в размер на 4,5 милиарда евро. Така до този момент ЕК е отпуснала на Украйна общо 6 милиарда евро за подкрепа на нейната маскрофинансова стабилност. Парите се изплащат след 1 март, когато в сила влезе Механизмът за Украйна.

„Украйна носи голяма тежест на раменете си заради всички нас. Допълнителните 1,5 млрд. евро, които отпускаме днес, ще гарантират, че тя може да съхрани държавата и функционирането на основните услуги за населението, докато се сражава срещу агресора“, коментира председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Тя очаква страните членки (Съветът) на ЕС бързо да одобрят Плана за Украйна, предложен от ЕК през юни 2023 г. Така ще бъде открит пътят към редовни и предсказуеми отпускания на суми по Механизма за Украйна на обща стойност 50 милиарда евро.