Доскорошните партньори в сглобката размениха и днес реплики на тема - какво управление може да има след предсрочните парламентарни избори.

Лидерът на ГЕРБ определи отношенията с ПП-ДБ като смразени. И обяви, че "абсолютно всичко е загубено".

Съпредседателят на ПП Кирил Петков отново повтори тезата, че отношения с ГЕРБ не могат да имат, ако партията на Борисов не се откъсне от Пеевски. 

Борисов: "Смразихме се" още повече

"Ако за това си заслужаваше да направят накрая така, че да се „смразим“ още повече – ок. Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено, чупещо всички възможности за разговори."

Това обяви отново Борисов в петъчното си появяване пред медиите по повод гласуваното вчера отстраняване на председателя на парламента Росен Желязков.

"Абсолютно всичко е загубено във взаимоотношенията с ПП-ДБ. Те трябваше да подкрепят своите колеги довчера за Росен Желязков, ставаше въпрос на един ден, а не да се съешават с "Възраждане" и да им сядат в скута", добави.

"И какво постигнаха - смениха Росен с Росица", смята той.

Според него действията на ПП-ДБ не предпоставяли възможност за стабилно управление.

"Вчера те посяха такъв вятър, че бурята няма да ги отмине", добави.

Той отново прогнозира, че с оглед на ситуацията ще има поне още 5 служебни правителства.

Според Борисов днес от ГЕРБ дали пример как трябва да се постъпва, като са гласували срещу това - докладът на временната комисия за митниците да бъде включен в програмата за днес. Според него комисията е била само една говорилня, всичко е в прокуратурата (което си е така, нищо че Тошко Йорданов ефектно... днес прати доклада в прокуратурата, б.р.).

Във вторник следващата седмица ще се проведе извънредно заседание на НС, защото имало законопроекти, които трябвало да бъдат довършени.

Когато правихме промените в Конституцията, с ПП-ДБ и ДПС се бяхме разбрали за мнозинство и именно затова оставихме да работи парламентът, защото това мнозинство ще се поддържа, коментира още председателят на ГЕРБ.

След което повтори за пореден път новата предпочитана от ГЕРБ опорна точка, че ПП-ДБ работи с „Възраждане“. 

Борисов коментира още, че заявката на Ваня Григорова да влезе в политиката може да направи следващия парламент по-различен, съдейки от предизборната ѝ кампания за кмет на София. В тази връзка се намесиха и от БСП, като Георги Свиленски обяви, че Григорова и Манолова ще бъдат поредните патерици на Борисов и ГЕРБ.

"Когато някой си прави предизборна кампания на мой гръб, трябва да знае, че той е голям и хлъзгав. Много се катериха по него и много падаха", закани се още Борисов отново по адрес на доскорошните си партньори в сглобката.

Той обаче пак избегна от конкретния отговор на въпроса дали ще управлява заедно с ДПС като не изключи и възможността партията му да спечели убедителна победа, която да я улесни при бъдещи преговори за кабинет.

Кирил Петков: Трябва да се прекъсне зависимостта на ГЕРБ от Пеевски

"България не може да има нормално управление оттук нататък, ако тази зависимост на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната", не закъсня отговорът на съпредседателя на "Продължаваме промяната"  Кирил Петков.

Според Петков "Пеевски е увиснал на врата на Борисов и го задушава като воденичен камък".

"Аз съм сигурен, че Росен Желязков не би нарушил конституцията и правилата, ако имаше свободна воля", смята съпредседателят на ПП.

По-рано сутринта Лена Бориславова също разви тази предизборна опорна точка - за необходимостта от разграничаване на Борисов и ГЕРБ от Пеевски като условие за съвместно управление с ПП-ДБ.

На поредната доза словесна провокация в махленски стил от страна на Пеевски Петков реши също да демонстрира словесни мускули.

"Пеевски не би посмял да говори за булки и пудели, ако бяхме само двамата. Нека ме чуе – аз абсолютно не вярвам, че би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме само двамата и бодигардовете му да са отвън", реагира той на думите на санкционирания по "Магнитски" съпредседател на ДПС, който обяви малко по-рано, че „Кирил Петков е като един сладък пудел, който ще драска на вратата в Банкя, бъдете сигурни, от днес ви го предричам“.