Единственото, което от ПП-ДБ са подценили и отчитат като грешка, е че са подценили колко зависима е ГЕРБ от ДПС. Това заяви в ефира на бТВ тази сутрин Лена Бориславова.

"Шефът, ръководителят на ГЕРБ, е Делян Пеевски. И дори Христо Иванов, който много по-дълго е на политическата сцена, е силно изненадан колко дълбоко скрита е тази власт", обяви тя.

Затова и занапред по никаква форма и по никаква тема от ПП-ДБ няма да работят с ДПС.

Същевременно от коалицията допускат ново съвместно управление с ГЕРБ - стига Борисов да изпълнява реформите в срок.

"Ако г-н Борисов поеме ангажимент и го спазва всеки ден и се движим по тази програма, случват се реформи, имаме независими конкурси за институциите, тогава ще трябва да управляваме заедно по някакъв ясно написан и гарантиран начин. Ние сме обещали, че за реформите ще се борим и няма да се откажем."

Досега се е налагало да се търсят гласове извън ГЕРБ и ПП, защото е имало "неща, които изискват гласове от 160 депутати", припомни Бориславова. 

"Затова разговаряхме и с Пеевски. Ако те искат да подкрепят – техен избор, но няма да става на цената на обещани квоти, гарантирани места и лица като г-н Мавров в здравната каса с досъдебни производства и преписки в ДАНС. Т.нар. сглобка не се продължи след ротацията именно защото отказахме да гарантираме квота на Пеевски по начин, който не е демократичен, в регулаторите и в институциите на държавата."

Тя отговори и на обвиненията на Бойко Борисов, че от ПП-ДБ са в коалиция с "Възраждане" - защото и партията на Костадинов гласува за оставката на председателя на НС Росен Желязков. ГЕРБ давала "указания" на хората на Костадинов как да гласуват, а ПП-ДБ - не.

Според Бориславова от ГЕРБ са гласували над 10 пъти заедно с "Възраждане" в последния месец, включително за да саботират реформите в здравеопазването. 

"В момента, в който се разпадна "сглобката", г-н Желязков започна да действа като абсолютен заложник на ГЕРБ и ДПС. Затова и сега идва нашата реакция. Той свика комисия за „Турски поток“, принуден от необходимия брой депутати, но промени дневния ред. В абсолютно нарушение на правилата за работа на Народното събрание при оттеглена оставка г-н Желязков погази правилника, за да осигури здравната каса с 8 млрд. лв. бюджет да премине в ръцете на г-н Мавров, който беше избран миналата година с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Това е лице, за което публично е известно, че има преписки и папки в прокуратурата и в ДАНС. Това е напълно зависимо лице, което ще управлява държавния бюджет на здравната каса“, отсече тя.