„Има такъв народ“ (ИТН) ще внесе в прокуратурата доклада от комисията за Агенция „Митници“. Това съобщи пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група (ПГ) на ИТН Тошко Йорданов, който беше и председател на временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях, създадена на 4 април.

Тошко Йорданов демонстрира широка гама от познания по наказателно право, като отбеляза, че има три неща - две, от които безспорни, засягащи Асен Василев в доклада.

"В доказателствата в съда, когато гледаха мярката за неотклонение на т.нар организирана престъпна група (ОПГ), се казва, че има снимки от камерите пред Агенция „Митници“, на които Асен Василев е с някои от контрабандистите, каза той и добави, че шефът на ДАНС пък казал, че имат и засечена комуникация между Василев и Стефан Димитров, в която се обсъжда как да се сложи за шеф на МВР в Хасково Недан Хаджиев.

(Което евентуално би звучало като обвинение за търговия с влияние, а обвиненията са за друго - бел. ред.)

Йорданов допълни, че третото нещо, което засяга Асен Василев, са показанията на двама от охранителната фирма, която има сключен договор с Министерството на финансите (МФ), които свидетелстват, че шофьорът на Василев е карал „тези двамата“ в края на годината в министерството (пропусна да каже, че баща и син Димитрови нито са осъждани, нито са подсъдими за каквото и да било - нищо че той ги наричаше "тия, контрабандистите", б.р.).

След което прогнозира как "защитната теза" на Асен Василев ще бъде, че има бели петна в паметта. Както и приравни политиците от приключилата парламентарна група, ръководена от него, на... съдебните заседатели в американската правораздавателна система - те били достатъчни за осъдителна присъда.

По-рано днес Народното събрание отхвърли с 91 гласа "за" (от ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН), 78 "против" (от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ)  и ГЕРБ-СДС) , и 31  „въздържал се" ( от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС) да включи в дневния си ред разглеждането на доклада за дейността на временната комисия. Докладът бе приет на последното заседание на комисията вчера, напомня БТА.

По думите на Йорданов в комисията обаче докладът е бил подписан без възражения от хората на ГЕРБ-СДС.

И изреди, че има предвид Теменужка Петкова и Рая Назарян, които били "твърдите дами на Борисов", които можели да взимат самостоятелно решения (някой би решил, че няма особено високо мнение за останалите от ГЕРБ - бел. ред).

Той каза, че Бойко Борисов вчера е обвинил всички тях, че има ново мнозинство и са заедно с ПП-ДБ и добави, че днес ГЕРБ са спасили "седалището на Асен Василев" от изнасяне на допълнителна информация пред цялото Народно събрание. Девет човека са се съгласили с доклада, без ПП-ДБ, уточни депутатът. 

На въпрос на журналист - какви закони ще приемат в последните часове на парламента, параментаристът Йорданов отговори: "Хубави".