С пълно единодушие - 186 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“, депутатите приеха на първо четене предложените от ГЕРБ и ДПС в последния момент и скоростно промени, с които се забранява рекламата на хазарт във всички медии.

Въпреки че се очакваше днес да бъде последното заседание на Народното събрание преди изборите, парламентът ще продължи работата си и другия вторник извънредно, за да придвижи промените и на второ четене в парламентарните комисии по бюджет и финанси и култура и медии, както и в пленарна зала. 

Преди около месеце подобен законопроект, внесен от "Възраждане", беше отхвърлен. Вносителите от ГЕРБ нито веднъж не взеха думата, за да защитят предложенията си. Представители на ПП-ДБ, както и на БСП изразиха съмнения, че предложенията се правят предизборно.

Първо "Възраждане", а след това и Йордан Цонев от ДПС предложиха срокът за предложения между двете четения да бъде съкратен на 3 дни, а във вторник да има извънредно заседание първо на бюджетната комисия, а след това и на парламента. Това беше одобрено от пленарната зала.

С измененията се забранява рекламата на хазартни игри в радио- и телевизионни програми, в печатни произведения и електронни медии, включително електронни сайтове, както и на обществени места, включително фасади на сгради. Разрешава се реклама по билбордове и то далеч от училища, върху фасада на обект за организиране на хазартни игри, върху спортна екипировка, спортни съоръжения, спортни зали, стадиони и басейни, материали или продукти на спортни федерации, клубове и сдружения и организации.

Законопроектът предвижда забрана за достъп до интернет страници, чрез които се организира незаконен хазарт и плащания към такива страници.

Предвидено е още хазартни зали да има само в населени места с над 5000 жители, като се предлага тази разпоредба да влезе в сила след три години. С измененията се въвеждат повишени изисквания за наличие на инвестиции от страна на организаторите на игри с игрални автомати.  

Предвидено е 50% от вноската на хазартните оператори за социална отговорност да бъде за Министерството на здравеопазването, като парите ще се използват за лечение на зависимости от хазарт.

Парламентът се събира извънредно във вторник. Какво ще прави?

Дневният ред на парламента във вторник включва като първа точка второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта, внесен от Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и Йордан Цонев (ДПС). И освен него:

Като втора точка е предвидено второ гласуване на промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, внесени отново от тандема Цонев и Петкова. На днешното си заседание депутатите приеха промените на първо четене, с които се отменя алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове, включително и на лечебни растения. 

Третата точка ще бъде обсъждането на законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС, отново непосредствено преди началото на официалната предизборна кампания.

Като четвърта точка депутатите ще гласуват законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support) по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales-FMS), внесен от Министерския съвет.