В последните работни дни на отиващото си 49-о Народно събрание ГЕРБ и ДПС внесоха изменения в Закона за хазарта, с които забраняват масовата му реклама, в т.ч. в радиото, телевизията и информационните сайтове.

Проектът, внесен и публикуван днес, е подписан от дуото Теменужкка Петкова (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС). Не е ясно каква ще е е съдбата му обаче, тъй като трябва да мине през две гласувания в зала, заседания на комисии, да има и срок между четенията, а НС се разпуска във великденска ваканция, считано от 3 май, която ще прерасне в предизборна ваканция до 9 юни. 

(Не че не е невъзможно - справка - "подаръкът" на ДПС и ГЕРБ за пенсиите на изселниците и репресираните от комунистическия режим в Турция, разпореден от Делян Пеевски в едно гласуване. Освен това НС може винаги да бъде свикано насред ваканция, същото важи и за заседанията на комисиите. Според последните конституционни изменения, то не се разпуска с назначаването на служебно правителство. Така че на практика от волята на ГЕРБ и ДПС зависи дали ще доведат докрай предлаганите от тях изменения, или само ще ги използват в предизборната кампания, б.р.)

Без радио, тв, сайтове

С проекта вече ясно се забранява рекламата на хазарт в телевизията и радиото, на обществени места, в т.ч. фасади на сгради, в печатните произведения, "електронните медии, включително и електронни сайтове". (Под "електронни медии" в България се разбират само радиото и телевизията, няма законова дефиниция за информационните сайтове като за медии. Единственият текст, който опитва да каже що е то "медия" в България се намира в... Изборния кодекс. Отделно "електронни сайтове" са и сайтовете на самите компании за залози. Апропо, такъв има и ТОТО-то, б.р.).

В момента забраната се състои в "пряката реклама на хазартни игри, включително рекламата на такива игри, насочена към малолетни и непълнолетни лица, както и изпращането на непотърсени електронни съобщения на неограничен брой лица, в които се съдържа информация за хазартна игра".

Пак според измененията реклама може да има върху билбордове, стига да са на отстояние поне 100 метра от учебни заведения, върху фасадата на самия хазартен обект, както и върху спортните екипировки, съоръжения, зали, стадиони, басейни и пр. и върху материалите на самите спортни клубове, федерации и т.н., стига да не са предназначени за непълнолетни деца.

Видимо, няма изключение за Българския спортен тотализатор, който последното правителство на Борисов направи монополист на пазара на "талончетата за търкане" (лотарийните билети), изземвайки нишата от внезапно погнатия от прокуратурата на Иван Гешев по онова време Васил Божков. Но ТОТО-то така и така не се рекламира особено, така че ударът е по големите частни играчи на пазара, които заливат с реклами най-вече тв ефира.

Предвидените глоби за нарушаване на разпоредбите пък стигат до 50 000 лв.

Стара идея, очакван отпор

Припомняме, че идеята на Петкова-Цонев не е никаква новост. Периодично депутати и парламентарни групи опитват да внесат текстове за забрана на хазартната реклама и неизменно удрят на камък. Така например в началото на миналата година подобни намерения заявиха от "Демократична България", като идеята бе да се отразят исканията на Националната мрежа за децата за "пълната забрана на пряка реклама на хазартни игри и забраната за непряка реклама, в това число спонсорство и продуктово позициониране в часовия диапазон от 06.00 ч. до 23.00 часа, както и пълна забрана на външната реклама". 

Още преди обаче намеренията да бъдат претворени в текстове, Българският футболен съюз се обяви срещу тях. Причината - хазартните компании са най-големите спонсори на клубовете - на фона на отсъстващата държава и нови рестрикции може да доведат до фалити.

Челно в стената се удариха и промените на бившия коалиционен партньор на ГЕРБ Валери Симеонов (НФСБ). Всъщност, ГЕРБ ги удави тогава като ги прати без нужда за нотификация в Европейската комисия. Макар ЕК да се произнесе, че няма за какво да се произнася, и ГЕРБ, и самият Симеонов забравиха да доведат законовите изменения докрай. Няколко години по-късно се разви сагата "Божков", като той и до днес твърди, че е бил рекетиран от Борисов и компания. По това време обаче неговите лотарийни игри се радваха на небивал успех и цели дори рекламни телевизионни шоу програми.

Без ротативки в малките населении места

Според проекта за лиценз за игри с игрални автомати вече ще се изисква внесен капитал на минимална стойност 750 000 лв. при 500 000 лв. сега.

Игри с автомати, по-познати като ротативки, както и казина, според проекта, вече няма да може да има в най-малките населени места. Определя се "миза" от поне 5000 жители според данните от последното преброяване на населението. Изключение има за курортите, както и в радиус от 30 км от ГКПП-тата в цялата страна.

Твърдението в мотивите е, че у нас има 1100 игрални зали и казина, като отделно те представлявали и "криминогенен фактор".

Все пак, за тези изменения се дава и преходен период, за да избият операторите инвестициите си.

Петкова и Цонев въвеждат и забрана за достъп до сайтове, в които се организират хазартни игри без действащ лиценз.