Двама руски журналисти бяха арестувани в Русия по обвинения "в екстремизъм" и снощи съдилища в Москва и Мурманск определиха те да останат в ареста по време на разследването и започването на съдебен процес по обвинения в дейност за група, основана от покойния руски опозиционен политик Алексей Навални, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Константин Габов и Сергей Карелин отхвърлиха обвиненията, за които ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца в очакване на началото на съдебните процеси. Двамата може да получат между две и шест години затвор за предполагаемо "участие в екстремистка организация".

Това са поредните представители на медии, арестувани на фона на репресиите на руското правителство срещу инакомислещите и независимите медии, които се засилиха след началото на пълномащабната инвазия в Украйна преди повече от две години, посочва АП. Руското правителство криминализира публикуването на невярна информация за армията или изявления, които се смятат за дискредитиращи военните, като на практика забрани всяка критика срещу войната в Украйна или изказвания, които се отклоняват от официалния разказ за събитията.

Габов и Карелин са обвинени, че са подготвяли материали за канал в "ЮТюб" (YouTube), управляван от Фонда за борба с корупцията на Навални, който е забранена от руските власти. Навални почина в арктическа наказателна колония през февруари. 

Габов, който е бил задържан в Москва, е продуцент на свободна практика, работил за множество организации, включително Ройтерс, съобщи пресслужбата на съда. Към момента агенция Ройтерс не е коментира решението на съда.

Карелин, който притежава и израелско гражданство, е бил задържан в петък вечерта в северната руска Мурманска област. Той е работил за редица медии, включително за Асошиейтед прес. Бил е оператор и за германската медия "Дойче веле", на която Кремъл забрани да работи в Русия през февруари 2022 година.